Karitsa kasvaa lähilampolan lämmössä

Yhä useampi kattaa pääsiäispöytäänsä karitsanlihaa. Etenkin lähilammas on entistä suositumpaa, ja viime hetken kyselijöille joudutaankin lampoloista myymään ei-oota. Vikkelimmät ovat varanneet pääsiäispaistinsa jo kuukausia ennakkoon.

lammas
Lampuri Jari Ohukainen ja karitsa.
Lampuri Jari Ohukainen esittelee uuhijoukkiotaan.

Lammasfarmi Ohukaisen lampolasta kuuluu kova määkinä. Lampaat tietävät, että joku on tulossa. Sisään astuessaan tulija kohtaa monta uteliasta silmäparia, jotka tuijottavat suoraan kohti. Keitäs täällä oikein onkaan?

- Täällä on Leenu, Liinu, Kaisuli, Orvokki ja Inga, esittelee lampuri Jari Ohukainen uuhijoukkiotaan.

- Pässejä löytyy tietysti myös, Valio on kaikkien karitsojen isä ja Pelle-pässi taas on päässyt muiden tyttöjen kanssa ulos. Kaikkien pari viikkoa sitten syntyneiden karitsojen nimiä en ole vielä ehtinyt oppia.

Pääsiäislammas kannattaa varata ajoissa

Juuri uudet karitsat pitävät lampurin kiireisenä pääsiäisen seutuvilla.

- Kyllä tämä on lampurin kiireisintä aikaa. Karitsointi vaatii valvomista ja vähän saatetaan joutua auttamaankin.

Karitsat kasvavat Ohukaisen lampolassa reilun puoli vuotta. Pääsiäispöytään päätyneet syntyivät syksyllä ja vikkelimmät kuluttajat varasivatkin lampaanviulunsa jo viime vuoden puolella. Asiakkaille ne päätyivät kuun alussa. Moni toiveikas on kuitenkin kysellyt tilalta karitsanlihaa vielä viime päiviin saakka.

- Puheluihin on kyllä saanut vastata, nauraa Jari Ohukainen.

- Me emme kuitenkaan voi toimia kauppana, josta haetaan huomisen päivän ruuat. Siinä tulevat jo säännökset ja määräykset vastaa. Meillä tilaukset tehdään etukäteen ja eläimet lähtevät sitten niiden perusteella teurastamoon. Asianmukaisella kylmäketjulla liha päätyy asiakkaalle saakka.

Lemmikeistä elinkeinoksi

Ohukaisen lammasfarmi syntyi Kempeleen Sarkkirantaan parisen vuotta sitten vähän kuin sattumalta. Jari ja Johanna Ohukainen olivat ottaneet kymmenkunta lammasta lähinnä lasten iloksi ja lemmikeiksi. Pian naapureilta ja tuttavilta alkoi tulla kyselyjä siitä, olisiko lampaanlihaa myös myytävänä. Niinpä lammasmäärää lisättiin, ja nyt harrastuksena alkaneesta lampaankasvatuksesta on tullut perheen elinkeino.

- Kyllä kysyntää tuntuu olevan. Se oli yksi syy siihen, miksi mekin tähän lähdimme mukaan.

Ohukaisilla ei kuitenkaan ole aikomustaan alkaa tehotuottajiksi. Haaveissa on noin 40 uuhen ja sadan karitsan katras.

- Niin lihakin pysyy taatusti stressittömänä, hymyilee Jari Ohukainen.

Lähteet: YLE Oulu / Riikka Oosi