1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kellot

Pääsiäisenä kellonsoittajaksi pääsee kuka vaan

Kerran vuodessa ortodoksikirkon kelloja pääsee soittamaan kuka vaan. Pääsiäisestä alkavalla viikolla taitoja voi kokeilla, jos vain kirkon ovet ovat auki. Kirkon kelloista suurin painaa viisi tonnia, joten perinteeseen kuuluva käsin soittaminen voi käydä voimille. Kellot tulevat tutuksi televisiosta, sillä lauantain ja sunnuntain välisen yön ortodoksien jumalanpalvelus televisioidaan tänä vuonna Tampereelta.

kellot
Tampereen ortodoksikirkon kellonsoittaja

Kirkon kellojen soitto on tärkeä osa jumalanpalvelusta, sanoo Tampereen ortodoksisen kirkon apulaisisännöitsijä Jukka Laaksonen.

- Ei voi kuvitella palvelusta ilman että kelloja soitetaan. Se on ihan samanlainen työ kuin papin tehtävä alttarilla. Voi sanoa, että kellojen soitto on jumalanpalvelusta.

Tampereen ortodoksikirkko on valmistunut 1899 ja kellot ovat samalta vuodelta. Tampereella on tiettävästi Suomen ainoa täysin alkuperäinen yhdeksän kellon sarja. Suurin kello on viisi tonnia, ja pienin 12 ja puoli kiloa.

Kellot soivat hartiavoimin

Perinteeseen kuuluu, että kelloja soitetaan hartiavoimin, eikä nappia painamalla, missä on tekemistä.

- Esimerkiksi pääsiäisyönä, soitetaan kaikkia kelloja koko ajan kun ristinsaatto kiertää meillä koko korttelin. Se saattaa kestää 15-20 minuuttia.

Milloin vain ei kelloja voi soitella, vaan ne liittyvät aina jumalanpalvelukseen. Poikkeus on pääsiäisviikko, joka alkaa ortodokseilla pääsiäisestä. Pääsiäsiviikolla kuka tahansa saa tulla soittamaan kelloja koska tahansa, jos vain ovet ovat auki, Laaksonen sanoo.

- Aina pääsiäispalveluksen jälkeen, ja viikolla ainakin, riittää pikkupoikia, jotka haluavat kokeilla, koska tämä on kivaa kolistelua ja äänen aikaansaamista.

Ortodoksinen pääsiäisyön aamupalvelus ja liturgia Tampereen Pyhän Aleksanteri Nevskin ja pyhän Nikolaoksen kirkossa. Palveluksen toimittaa arkkipiispa Leo yhdessä papiston kanssa.

YLE TV1 ja YLE Radio1 klo 23.55 - 03.15

Lue seuraavaksi