Mikä on pääsiäisen väri?

Äitienpäivän, joulun ja ystävänpäivän jälkeen leikkokukkien myynnin sesonkia on myös pääsiäinen. Hakematta mieleen tulee väreistä keltainen: narsissit ja tulppaanit. Mutta onko keltainen pääsiäisen ainut väri?

Kotimaa
Narsisseja maljakossa
YLE / Tiina Kokko

Pääsiäisenä saa irrotella myös kukkien kanssa. Kun puutarha on vielä roudassa, moni hankkii kevään sävyä leikkokukista. Jyväskylän Viherlandiassa onkin viimeisten viikkojen aikana toiminut varsinainen pääsiäiskukkatehdas.

- Tulppaania ja narsissia menee todella paljon. Ne ovat perinteisimpiä ja kaikista halutuimpia. Paljon tehdään myös sidontatöitä, joissa käytetään runsaasti erilaisia materiaaleja. Esimerkiksi keltaiseksi värjätty amaryllis on Suomessa uusi tulokas. Euroopassa sitä käytetään ympäri vuoden, Suomessa se on aiemmin liitetty lähinnä jouluun, kertoo floristi Satu Ursin.

Keltainen on pääsiäisen ehdoton suosikkiväri, mutta ei ainoa.

- Toki on olemassa muitakin värejä! Paljon käytetään valkoista, limenvihreää, oranssi kulkee siinä rinnalla ja liila myös. Liila on uusi väri, ja sitä ei vielä kysytä kovin hanakasti.

Jos kukkien värit liikkuvat pääsiäisenä perinteisellä akselilla, kukka-asetelmien koristeissa saa revitellä. Höyhenet, pajunkissat ja narsissit saavat yhdistyä iloisessa sekamelskassa.

- Asetelmia voi koristella maun mukaan, joko värikkäämpää tai hillitympää. Strutsin munan kuoret ovat nyt suuri hitti koristelussa Euroopassa. Vain mielikuvitus rajoittaa niiden käyttöä.

Floristin kotona kukilla on suuri rooli. Niin myös pääsiäisenä.

- Minulla on aina leikkokukkia kotona. Lempipääsiäiskukkani on limenvihreä neilikka, Satu Ursin kertoo.

Lähteet: YLE Keski-Suomi