1. yle.fi
  2. Uutiset

Lila muna on muodikas

Pääsiäisenä koti koristellaan mieltymysten mukaan. Tipuja, rairuohoa ja pupuja. Perinteinen pääsiäiskoriste on myös pääsiäismuna. Munien maalaus ja koristelu on mielekästä puuhaa koko perheelle.

munat
Kuvassa huovutettu pääsiäismuna.
Huovuttamalla valmistat persoonallisia munia.YLE / Kia-Frega Prepula

Munien maalaaminen ja koristelu on edelleen suosiossa. Kerhoihin ja kouluihin ostetaan yleisimmin muovisia munia, kotona luotetaan oikeaan munaan. Styroksisten, muovisten ja aitojen munien aallokossa mielekkäin muna valitaan käyttötarpeen mukaan.

- Aidon kanan munaa ei voi huovuttaa neulahuovutuksella, nauraa Sinisen Siveltimen kauppias Nina Meriläinen.

Parsinneula pitää pintansa

Muovi- ja styroksimunat kestävät aitoa paremmin ja ovat myös aitoa hygieenisempiä. Nina maalaa mieluiten muovisia munia, mutta aidon pääsiäismunan valmistus ei ole unohtunut muistista.

- Reikä tehdään parsinneulalla munan molempiin päihin riittävän syvälle, jotta keltuainen menee rikki. Tällöin myös keltuainen ja valkuainen tulevat ulos miltei itsestään ilman puhallusta, Nina neuvoo.

Hauraampi muna saattaa mennä prosessissa rikki. Kanalan munat ovat kotikanalan munia vahvempia, tietää myös Nina, jonka kotoa löytyy neljä kanaa. Paras sijoittelu itse valmistetuille munille on kulhossa ruokapöydällä, rairuohon juurelle tai vaikkapa verhokapassa roikkumassa. Koristelussa lähdetään omista mieltymyksistä. Munan voi koristella koreaksi vaikka huovutusvillalla.

- Styroksimuna, huovutusneula ja mieluisen värinen villa. Koristeluun vaikkapa paperikukkia ja kiinnitys haaranastoilla, joita löytyy nykyään useassa värissä.

Pääsiäiskoristelu ei katso trendeihin

Suurimmat erot koristelussa muodostuvat väreistä. Trendivärejä on tänä keväänä etenkin pastellisävyt ja lila. Myös munien maalauksessa ja koristelussa voi ottaa oman sisustuksen värimaailman huomioon.

- Paljon on tullut myös glamouria mukaan pääsiäiskoristeluun. Liimatut koristetimantit ja ääriviivatarrat ovat suosiossa. Aseta tarrat munaan ja maalaa vaikka kullalla päälle. Maalin kuivuttua, irrota tarrat niin saat upean kullanvärisen munan, hienoilla koukeroilla, Nina ideoi.

Koristelussa kannattaa käyttää askartelumaaleja ja maalata muna kahteen kertaan. Perinteiset vesiväritkin käyvät, mutta silloin värit jäävät usein haaleaksi.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi