Kuorolla suuri rooli pitkäperjantain jumalanpalveluksessa

Ylistaron kirkko näkyy pääsiäisloistossaan pitkäperjantaina koko Suomelle. YLE televisioi aamun jumalanpalveluksen suorana.

kuoromusiikki
Mari Latva-Karjanmaa/YLE

Isossa roolissa pääsiäisjumalanpalveluksessa ovat kuorolaiset, sillä pitkäperjantaina urut pysyvät vaiti. Kanttori ja kirkkokuoronjohtaja Hanna Petäjä kertoo, että kuorot ovat urkujen asemassa ja kuorot vievät musiikkia eteenpäin.

Musiikkivalinnassa tämä on täytynyt ottaa myös huomioon. Esimerkiksi virsistä on valittu moniäänisiä virsiä ja jumalanpalveluksessa käytetään myös enemmän vuorolaulua.

Kolmen kuoron voimalla

Ylistaron kirkon pääsiäisjumalanpalvelukseen osallistuu kaikkiaan kolme kuoroa. Mukana ovat Kirkkokuoro, Untamalan kuoro ja Komian Kirkon vahvistettu kvartetti. Joukossa on niin nuorempia kuin jo kokeneempiakin laulajia.

50 vuotta kuorossa laulanutta Hilkka Koivistoa ei urkujen puute häiritse, sillä veisattu on ennenkin ilman urkuja.

- Meillä on varma kuoronjohtaja ja me olemme tottuneet seuraveisuuta veisaamaan aina paljon täällä Untamalassa, kertoo Koivisto.

Laulaminen tärkeintä

Suora televisiolähetys osaa kuorolaisista hieman jännittää, mutta jännityskään ei poista sitä toisasiaa, että kuorolaisille laulaminen on tärkeintä, kertoo 16-vuotias Maiju Koivusalo.

- Mä tykkään tosi paljon laulaa ja nämä ihmiset on aivan huippumukavia ja sittenhän se kruunaa kaiken kun se vielä näkyy koko Suomessa, naurahtaa Koivusalo.

Lähteet: YLE Pohjanmaa/Terhi Varjonen