Suomea pidetään äärikonservatiivisena Portugalissa

Portugalissa on otettu raskaasti Suomessa noussut kielteinen asenne maan talouden pelastusohjelmaan. Moni kokee sen loukkaavaksi ja hämmentäväksi. Suomen mahdollinen kielteinen päätös saattaisi romuttaa pelastusohjelman, jota valmistellaan parhaillaan Lissabonissa. Portugalin entinen presidentti Mario Soares kirjoitti tiistaina, että Suomi on muuttunut äärikonservatiiviseksi maaksi.

Vaalit 2011
Portugalin entinen presidentti Mario Soares.
EPA/ Angel Diaz

Perussuomalaisten rynnistys on vaikuttanut Suomi-kuvaan monissa maissa - Perussuomalaisia kuvataan maailmalla nationalistiseksi äärioikeistoksi, joka on Eurooppa-vastainen ja ulkomaalaiskielteinen.

Portugalissa käsitykset Suomesta ovat kokeneet aivan erityisen iskun. Suomen mahdollinen kielteinen kanta Portugalin lainojen takaamiseen saa julkisuutta päivittäin.

Lissabonissa EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston asiantuntijat valmistelevat parhaillaan Portugalin talouden vakautustoimia. Riippuu kuitenkin Suomesta, saako Portugali euromaiden takaamia luottoja, lehdistö muistuttaa. Luotto-ohjelma edellyttää euromaiden yksimielisyyttä.

"Neljä suomalaista kymmenestä äänesti Portugalin pelastusohjelmaa vastaan", kirjoitti Diario de Noticias -lehti tiistaina. Kaikki tietävät, että Perussuomalaiset julistivat Suomen vaalit kansanäänestykseksi Portugalin avusta.

Suomi pilapiirrosten aiheena

Jo vaalipäivän alla viikkolehti Expresso julkaisi Timo Soinin haastattelun. Soini sanoi, että Portugali ei pysty maksamaan lainoja takaisin.

Expresson pilapiirroksessa kuvattiin rinnan Suomi-neito, herra EU ja rääsyissä kerjäävä Portugali - Suomi-neito heristi sormea ja sanoi: "Älkää lainatko noille, ne tuhlaavat kaikki rahat huumeisiin".

Tällä viikolla arvostettu veteraanipoliitikko Mario Soares kommentoi pettyneesti Suomen ja Euroopan tapahtumia. Paluuta tekevät nationalismi ja itsekkyys, hän pahoitteli. Hänen mukaansa solidaarisuuden puute leimaa nyt EU:ssa vahvoja, "sekä ei niin vahvoja - kuten Suomea, joka tänään on äärikonservatiivinen", hän kirjoitti.

Suomalaisten asenteet loukkaavat

Sosialisti Soares, Portugalin entinen pääministeri ja presidentti, muisteli ystäväänsä, Suomen edesmennyttä pääministeri Kalevi Sorsaa.

"Vertailen keskenään hänen jalomielisyyttään ja niitä kääpiöitä, jotka tänään haluavat hallita Suomea, heidän eettisiä arvojaan ja vihamielisyyttä Portugalia kohtaan - mikä valtava ero!".

"Tänään suomalaiset uskovat, että spekulatiiviset markkinat ja rikolliset luottoluokituslaitokset voivat tuhota kansakuntia, joilla on yhdeksän vuosisadan itsenäinen historia. Se on hirmuinen harha", Mario Soares kirjoitti.

Portugalissa varaudutaan vaikeisiin aikoihin - suomalaisten kielteiset asenteet koetaan loukkaaviksi - tai kuin hylkäämiseksi hädän hetkellä. Tiettävästi myös Suomen suurlähetystö Lissabonissa on saanut kitkerää nettipalautetta viime päivinä.

Lähteet: YLE Uutiset / Jyrki Palo, Madrid