1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Apple-laitteiden paikkatiedon keruu ihmetyttää

Tietosuoja-aktivistit odottavat Applelta vastauksia sen tuotteiden paikkatiedonkeruuominaisuuksista. Apple iPhonet ja iPadit keräävät muistiinsa tiedot käyttäjän liikkeistä. Toistaiseksi Apple ei ole kommentoinut asiaa.

Kuva: YLE/Jyrki Lyytikkä

Apple-tuotteiden keräämä paikkatieto pysyy asiantuntijoiden mukaan laitteen muistissa. Toistaiseksi ei aikanakaan ole todisteita siitä, että Apple pääsisi tietoihin käsiksi.

Nyt paljastunut iPhonen ja iPadien ominaisuus herättää kysymyksiä älypuhelinten aiheuttamasta yksityisyyden menettämisen riskistä.

Useat Yhdysvaltojen kongressin jäsenet ovat kirjoittaneet Applelle ja vaatineet selvitystä tiedonkeruukäytännöstä.

Demokraattisenaattori Al Franken kirjoitti, että asia herättää vakavaa huolta yksityisyydensuojasta. Franken huomautti, että kuka tahansa, joka pääsee tiedostoon käsiksi, pystyy päättelemään käyttäjän asuinpaikan, lasten koulut, lääkärissäkäynnit ja matkat.

Rebublikaanien kongressiedustaja Edward Markey kyseenalaisti kirjeessään käytännön lainmukaisuuden. Hän esitti, että toiminta saattaisi olla vastoin lakia, joka koskee paikkatietojen käyttämistä kaupallisiin tarkoituksiin.