1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Järjestö: Kaksi kuoli poliisin iskussa tiibetiläisluostariin

Ihmisoikeusjärjestö kertoo kahden ihmisen kuolleen poliisin iskussa tiibetinbuddhalaiseen luostariin. Yhdysvaltalaisen International Campaign fo Tibet -järjestön mukaan poliisi iski torstaiyönä Kirtin luostariin Sichuanin maakunnassa Lounais-Kiinassa.

Poliisi oli saartanut luostarin ja rajoittanut sen 2 500 asukkaan liikkumista. Järjestön mukaan poliisi kyyditti torstaiyönä 300 munkkia tuntemattomaan paikkaan. Kaksi kyläläistä sai surmansa yrittäessään estää munkkien poisviennin, järjestö kertoo.

Alueen poliisi sanoi uutistoimisto AFP:lle ettei sillä ole tietoa asiasta. Valtiollinen uutistoimisto Xinhua kertoi perjantaina, että viranomaiset ovat aloittaneet "laillisen koulutusohjelman" Kirtissä, koska alueella on "ongelmia" ja jotkut munkit ovat syyllistyneet "laittomiin toimintoihin".

Jännitteet Kirtissä kiristyivät viime kuussa, kun 20-vuotias munkki sytytti itsensä tuleen vastalauseena hallituksen kontrollille. Vuoden 2008 maaliskuussa Tiibetin pääkaupungissa Lhasassa puhkesi väkivaltaisia mielenosoituksia, jotka levisivät myös muillle tiibetiläisalueille Kirti mukaanlukien.

Matkatoimistot kertoivat uutistoimisto AFP:lle lauantaina, että tiibetiläisten kansoittamat Aban ja Ganzin alueet on suljettu turisteilta. Kirtin luostari sijaitsee Aban alueella.