Scheinin: Merirosvojen vapauttaminen oli virhe

Suomen pitäisi olla valmis ottamaan somalimerirosvoja tuomittaviksi, toteaa YK:n ihmisoikeusneuvoston erityisraportoija Martin Scheinin. YLE Uutisten haastatteleman Scheininin mukaan merirosvojen vapauttaminen viestittää, että merirosvouksesta pääsee kuin koira veräjästä.

Kotimaa
Martin Scheinin

Scheinin muistuttaa, että sota-alusten läsnäololla on ennaltaehkäisevä vaikutus niin kauan kuin toiminta on uskottavaa. Juuri tämän takia Suomen ja kaikkien operaatioon osallistuvien maiden pitäisi olla valmiita tarvittaessa ottamaan henkilöitä tuomittaviksi.

Scheinin arvelee, että operaatioon on lähdetty sillä mielellä, ettei merirosvojen oikeudenkäyntejä tuoda Suomeen. Hänen mukaansa merirosvojen tuomisella Suomeen oikeudenkäyntiä varten ei ole minkäänlaisia kansainvälisoikeudellisia esteitä. Scheinin muistuttaa, että Suomi on ottanut esimerkiksi Jugoslavian sotarikostuomioistuimen tuomitsemia henkilöitä Suomeen rangaistuksia kärsimään.

Scheininin mukaan EU:lla pitäisi olla ennalta suunniteltuna milloin ihmisiä otetaan EU:hun tuomittaviksi ja rangaistusta kärsimään.

Atalanta-operaatioon osallistunut miinalaiva Pohjanmaa vapautti varhain tänään pari viikkoa sitten vangitsemansa 18 merirosvouksesta epäiltyä henkilöä. Yksikään valtio ei ollut halukas käynnistämään heitä vastaan esitutkintaa ja syytteeseenpanoa.

Lähteet: YLE Uutiset