Arkkipiispa: Henkinen ilmapiiri on selvästi koventunut

Arkkipiispa Kari Mäkinen on huolissaan vähäosaisten unohtamisesta. Hänestä on valitettavaa, että yhteiskunnan menestystä ei enää arvioida heikompien näkökulmasta. Arkkipiispan mukaan henkinen ilmapiiri on selvästi koventunut.

Kotimaa
Arkkipiispa Kari Mäkinen.

Ihmiset haluavat nyt muutosta. Vaalitulos on yksi merkki tästä, arkkipiispa sanoo.

- Koveneva yhteiskunnallinen ja henkinen ilmapiiri, se saa nyt reaktioita. Sen kaltainen, mitä on kuvattu siirtymisenä kilpailuyhteiskuntaan, jossa kukin on oman onnensa seppä. Joku sellainen, että kyllä meikäläisilläkin on oikeus olla täysiä ihmisiä vaikka ei oltaisikaan hirveän menestyneitä tai pärjääviä.

Arkkipiispan mukaan liian moni meistä elää kuin Robinson Crusoe - kuvittelemme, että pärjäämme yksin omalla saarellamme.

- Kun yhteiskunnallinen ilmapiiri kovenee, niin silloin kirkon tehtävä on astua esiin ja puolustaa erityisesti niitä ihmisiä, jotka näyttävät olevan kaikkein heikoimmilla.

- Ja tässä tilanteessa se merkitsee sitä, että asetutaan niiden rinnalle, jotka ovat erilaisuutensa takia hyljeksittyjä tai vaiettuja. Kun me sanotaan isä meidän, niin me ei ajatella, että isä meidän suomalaisten, tai isä meidän luterilaisten. Ei edes, isä meidän kristittyjen. Vaan isä meidän kaikkien ihmisten ja se on semmoinen perustava lähtökohta, jolta ihmiseen tulee suhtautua.

Arkkipiispa aikoo pääsiäisviikonlopun rukouksissaan muistaa etenkin yksinäisiä ihmisiä.

- Kun rukoillaan toisen puolesta, asetutaan hänen vierelleen. Ajatellaan, että sinä et ole minulle yhdentekevä ihminen, minä haluan rukoilla sinun puolestasi. Ajattelen, että yhteinen tehtävä on paitsi käytännössä tehdä, niin myös rukoilla niitten puolesta, jotka yhteiskunnassa on jääneet sivuun, ja kokevat olevansa yksinään.

Lähteet: YLE Uutiset