Ihotautilääkäri: Älä ota aurinkoa!

Lämmittävä auringonpaiste ja lähestyvä kesä saavat auringonpalvojat liikkeelle. Ihotautilääkäri kieltäisi auringonoton tyystin sen vaarallisuuden vuoksi.

terveys
Ihminen makaa laiturilla ja ottaa aurinkoa.
Pekka Helle

1960-luvulla alkanut ruskettumisvillitys on ihmiselle vaarallinen, sanoo ylilääkäri Erna Snellman Päijät-Hämeen keskussairaalasta.

- Eiköhän se auringonotto kuulu 60-luvulle. Jos ei halua ihotautilääkärin vastaanotolle ja kirurgisiin toimenpiteisiin, auringonottoa kannattaa välttää. Näemme sen tulokset ihotautien osastolla liian usein.

Lääkäri muistuttaa, että aikojen saatossa otsonikerros on ohentunut entisestään, mikä on voimistanut haitallista ultraviolettisäteilyä.

Olennaista on myös se, millainen iho ihmisellä on. Ohut ja valoherkkä palaa helposti.

- Auringon valo vaurioittaa ihoa vuosien mittaan, minkä seurauksena iho ohenee ja palaa herkemmin. Vanhukset ovat riskiryhmä, mutta myös lapsia pitäisi varjella liialta auringolta, sillä lasten iho on ohut ja palaa helposti, kehottaa Snellman.

Syvä rusketus on terveysriski

Kesällä saattaa nähdä aavistuksen verran violetiksi paahtuneita ihmisiä. Silloin ollaan Snellmanin mukaan riskirajoilla.

- Nuorikin ihminen saattaa sairastua melanoomaan. Näemme yhä enemmän ja enemmän tapauksia, jotka olisi voitu välttää sillä, että ei olisi ahmittu aurinkoa. Kun ruskettumattomalle, vaalealle iholle saadaan yhtäkkiä paljon auringonvaloa, se on selvä terveysriski.

Vanhan sanonnan mukaan iholla on pitkä muisti. Tämä pitää ihotautilääkärin mukaan paikkansa.

- Jokainen auringossa palaminen on lenkki ketjussa, joka johtaa ihosyöpään.

Auringossa voi palaa, vaikka ei edes erityisesti sitä palvoisi. Myös ulkotöissä piilee riski.

- Suosittelen ulkona työskenteleville ja muuten paljon ulkona oleville suojautumista auringolta. Suojavoiteista on apua, mutta ne voivat esimerkiksi hikoillessa tai uidessa huuhtoutua pois. Parasta on käyttää päähinettä sekä pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita, jos joutuu olemaan paljon auringossa, opastaa Erna Snellman.

Lähteet: YLE Lahti / Mikko Tuomikoski