1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Antola: Ranskan Schengen-suunnitelmat sisäpolitiikkaa

Suomalainen EU-asiantuntija pitää Ranskan haluja muuttaa Schengen-sopimusta etupäässä Ranskan sisäpoliittisena ilmiönä. Mukana on kuitenkin Pohjois-Afrikan levottomuuksien tuomaa pelkoa ja ripaus EU:n sisäisiä muutospaineita. Esko Antolan mielestä vaarana on, että eri jäsenmaat alkavat omilla aloitteillaan murtaa EU:n yhteisiä periaatteita.

Ranska haluaisi muuttaa lähestulkoon pyhänä pidettyä Schengen-sopimusta, joka takaa ihmisten vapaan liikkuvuuden EU:n rajojen sisäpuolella. Ranskan mielestä rajatarkastukset voitaisiin ottaa käyttöön, jos jonkun EU-maan ulkorajalla on järjestelmällinen ongelma. Ehdotus liittyy Italiasta Ranskaan pyrkiviin tunisialaisiin siirtolaisiin.

EU-asiantuntija Esko Antolan mielestä Ranskan ehdotukseen on syynä etupäässä maan sisäpoliittinen tilanne. Presidentti Nicolas Sarkozyn suosio on painunut alas samalla, kun kansallismieliset aatteet elävät kovaa nostetta. Epäilemättä Pohjois-Afrikan kuohunta on myös aidosti lisännyt ranskalaisten pelkoa ihmistulvasta. Ranskan yksityisajattelu heijastaa kuitenkin myös EU:n sisäisiä paineita, Antola arvioi.

- Viime kuukausien aikanahan on puhuttu paljon siitä, että Lissabonin sopimus ei ole riittävä esimerkiksi rahapolitiikan koordinoinnissa. Uudistus jäi siltä osin tavallaan kesken, Antola sanoo YLE Uutisten haastattelussa.

Uhkana Lissabonin sopimuksen vaikea avaaminen

Antolan mukaan Schengenin sopimukseen ei voi puuttua avaamatta Lissabonin sopimusta, minkä haastavuutta hän kuvaa Pandoran lippaan avaamisena.

- En oikein rohkene ajatellakaan pidemmän päälle, mitä siitä seuraa, jos ruvetaan oikeasti vaatimaan (Lissabonin) sopimuksen avaamista. Jos se oikeasti avataan, se on poliittisesti todella vaikea ja monimutkainen prosessi, Antola uskoo.

Ranskan ehdotusta ei voi suoranaisesti verrata Suomen asemaan EU:n talouden vakautusjärjestelmässä, mutta molemmat lienevät kuitenkin oireita siitä, että EU:n on syytä harjoittaa itsekritiikkiä. EU-asiantuntija Esko Antola sanoo, että nyt ei voi puhua mistään EU:n kriisistä. Mutta hajoamisen merkkejä ilmassa on. Hän puhuu sytytyslankailmiöstä.

- Jos sopimuksesta poikkeaminen sallitaan jollekin maalle, niin toiset saavat siitä idean vaatia poikkeuksia jossakin toisessa asiassa, Antola toteaa.

Toisaalta Antola näkee Ranskan yksinajattelussa jotain yhtenäistävääkin: se saattaisi johtaa EU:n yhteiseen pakolais- ja maahanmuuttopolitiikkaan, hän arvelee.