Hyppää sisältöön

Saabin pelastusyrityksestä sekasotku

Ruotsalaisen autoyhtiö Saabin pelastamisesta vallitsee täydellinen hämmennys. Saab yrittää epätoivoisesti saada kassaansa käteisvaroja, jotta se voisi lyhentää alihankkijoille kerääntynyttä velkaansa.

Kuva: YLE

Ruotsissa on uumoiltu, että jos Saab ei saa pääsiäispyhien aikana kassakriisiään hoidettua, joutuu se heti pyhien jälkeen turvautumaan lomautuksiin.

Saabin suunnitelman mukaan se myisi kiinteistöjään hoitavan tytäryhtiönsä Saab Propertyn venäläiselle liikemiehelle Vladimir Antonoville, Hän taas vuokraisi tehdaskiinteistöt autonvalmistaja Saab Automobilesin käyttöön. Tällä järjestelyllä Saab saisi käyttöönsä 270 miljoonaa kruunua (n. 30 miljoonaa euroa).

Järjestely riippuu ensi vaiheessa Euroopan investointipankista (EIP), joka on myöntänyt yhtiölle suuren lainan. EIP on antanut asiasta päätöksen jo kiirastorstaina, mutta siitä ei ole kerrottu julkisuuteen. Ruotsin tiedotusvälineiden saamien tietojen mukaan päätös on ehdollinen - EIP edellyttää hyväksyntää Saabin entiseltä omistajalta, General Motorsilta.

Liikemies Antonovin edustaja on päätöksestä hämmentynyt. Hänen mukaansa GM on jo sähköpostitse ilmoittanut hyväksyvänsä kaupan. Edustaja pohtii, mahtaako pankki haluta jonkinlaista virallisempaa ilmoitusta GM:ltä.

Joka tapauksessa sekavuus on omiaan pahentamaan autoyhtiön tilannetta.

Dagens Industri -lehden tietojen mukaan EIP:n asettamat ehdot ovat huomattavasti mutkikkaammat. DI:n lähteen mukaan EIP vaatii Saabille annetun 3,6 miljardin kruunun (n. 400 miljoonan euron) laina irtisanomista 90 päivän sisällä omistusjärjestelyjen toteutumisesta.