Uusi menetelmä nopeuttaa verensiirtoja

Uusi, hiljalleen myös Suomessa yleistyvä tutkimusmenetelmä nopeuttaa verensiirtoja. Uudessa menetelmässä verta tarvitsevasta potilaasta tutkitaan valmiiksi suuri määrä vasta-aineita. Näin varmistetaan veripussien sopivuus potilaalle, ja verta saadaan tarvittaessa nopeasti lisää esimerkiksi leikkauksen aikana.

terveys
Tyhjiä veripusseja SPR:n veripalvelussa.
Sairaalat tarvitsevat pikaisesti verivalmisteita kaikista veriryhmistä.Arja Lento / YLE

Nykyisin siirtoveren sopivuus varmistetaan jokaisesta pussista erikseen juuri ennen, kun verta annetaan. Sopivuuskoe vie kuitenkin aikaa. Uusi menetelmä on ollut Tampereella käytössä viitisen vuotta, ja kokemukset ovat hyvät.

Uudessa menetelmässä luovutettujen veripussien vasta-aineet on tutkittu etukäteen. Kun tiedetään potilaan veriryhmä, hänelle sopivat punasolupussit lähtevät verikeskuksesta saman tien. Vanhalla tavalla sopivuuskokeita ruvetaan tekemään vasta tilauksen tullessa, ja niihin kuluu noin tunti.

- Veriryhmiä on kaiken kaikkiaan yli 300 eli niitä on muutakin kuin nämä tutut ABO ja D ja näitä varten ennen verensiirtoa täytyy tutkia sopiiko pussi potilaalle vai ei, kertoo Tampereen yliopistollisen sairaalan Verikeskuksen vastuulääkäri Tomi Koski.

Kyse on vasta-aineista, ja niiden tutkimiseen tarkoitetuista testisoluista.

- Suomalaiset poikkeaa monessa suhteessa monesta maasta, meillä on omia harvinaisia veriryhmiä ja aiemmin ei ollut saatavilla testisoluja, joissa näitä suomalaisia harvinaisuuksia on. Mutta nyt yhteistyössä Veripalvelun kanssa on tähän päästy ja on voitu siirtyä tähän kansainvälisesti helppoon käytäntöön.

Veren turvallisuus tutkitaan jo luovutuksessa. Sairaalan vastuulla on veren sopivuus eikä turvallisuudesta tingitä.

- Noin kuukauden kuluessa olemme ohittaneet 100 000 siirretyn pussin merkkipaalun eikä tästä uudesta käytännöstä ole syntynyt yhtään ongelmaa.

Lisäksi tarvitaan vaativaa tietotekniikkaa. Tampereella uusi menetelmä aloitettiin viisi vuotta sitten, ja se kiinnostaa kovasti myös muissa yliopistosairaaloissa. Esimerkiksi Turussa se saattaa tulla käyttöön jo tänä vuonna, Helsingissä ja Oulussa siihen siirrytään lähivuosina.