1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Sex Pistols on vinyylilevyjen aatelia

Jos hyllyssäsi on legendaarisen punk-yhtyeen Sex Pistolsin God Save The Queen vinyyliversiona, levy kannattaa säilyttää. Brittiläisen Record Collector-lehden listauksessa kyseinen levy rankattiin halutuimmaksi vinyyliksi kautta maailman.

The Telegraph-lehden julkaisemasta keräilijöiden listasta löytyy 1960-70-luvulla joka pojan ja tytön levylautaselle pyörineitä The Beatlesin, Rolling Stonesin ja Led Zeppelinin levyjä, mutta myös harvinaisempia aikoinaan pieninä painoksina julkaistuja vinyyleitä sekä klassista musiikkia.

Sex Pistolsin God Save the Queeniä kuvataan punk-kauden runsaudensarveksi. Virheettömästä Pistols-vinyylistä tarjotaan parhaimmillaan 8 000 puntaa (yli 9 000 €).

Sex Pistols on keräilijöiden mukaan yhtye, joka palaa yhä uudelleen uusien sukupolvien soittolistoille. Bändin suosio ei osoita hiipumisen merkkejä, vaikka himoittu God Save The Queen -levy julkaistiinkin jo 1977.

Myös muita Pistols-vinyylejä kannattaa vaalia. Punk-levyjä löytyy enää markkinoilta vähän, sillä ne on aikoinaan soitettu puhki eivätkä nuoret liiemmin vaalineet levyjänsä. Myöhemmin vinyylikauden elänyt sukupolvi on hävittänyt levyjä, sillä vinyylisoittimet ovat tilaa vieviä ja uusi musiikki on CD- tai ladattavassa muodossa.