Ranska suunnittelee Schengenin sopimuksesta irtautumista

Ranska haluaa muutoksia Schengenin sopimukseen, joka takaa vapaan liikkuvuuden EU-maiden välillä. Ranska ehdottaa, että rajatarkastukset voitaisiin palauttaa väliaikaisesti silloin kun yhden jäsenmaan ulkorajoja koettelee tuntuva siirtolaisvirta. Ranska ja Italia ovat ajautuneet sanasotaan Italiasta Ranskaan pyrkivien tunisialaisten siirtolaisten takia.

Ulkomaat
Tunisian siirtolaiset yrittävät matkustaa junalla Italian Ventimigliasta Ranskan Nizzaan.
Tunisian siirtolaiset yrittivät matkustaa junalla Italian Ventimigliasta Ranskan Nizzaan tiistaina. Ranska pysäytti sunnuntaina junaliikenteen Italian vastaisella rajallaan estääkseen afrikkalaissiirtolaisten pääsyn Ranskaan.Luca Zennaro / EPA

Italian ja Ranskan rajalla on umpisolmu. Ranskaan on pyrkinyt satoja tunisialaisia, joille Presidentti Nicolas Sarkozy ei levitä punaista mattoa eikä tarjoa tervetuliaissamppanjaa.

Koska tunisialaisilla on kuitenkin hyppysissään Italian myöntämät väliaikaiset oleskeluluvat, Ranska on voimaton. Schengenin sopimuksen perusteella yhden maan myöntämällä oleskeluluvalla saa liikkua vapaasti jäsenmaasta toiseen.

Ranska kuitenkin rimpuilee. Viime sunnuntaina se jopa katkaisi junaliikenteen Italian Ventimiglian ja Ranskan Mentonin välillä. Italia pillastui ja joitain siirtolaisia palloteltiin rajan yhdeltä puolelta toiselle, edestakaisin kuin kuumia perunoita.

Ranska joutui selittelemään toimiaan EU-komissiolle. Se vetosi ainoaan Schengen-sopimuksen pykälään, joka mahdollistaa väliaikaisesti rajatarkastusten käyttöönoton. Tarkastukset voi palauttaa vain, jos vapaa liikkuvuus on vakava uhka yleiselle turvallisuudelle.

Ranskan selitykset menivät Brysselissä läpi rimaa hipoen. Mutta lopulta, presidentti Sarkozyn mielipahaksi, suurin osa tunisialaisista on kuitenkin päässyt Ranskaan. Vastaukseksi Sarkozy haluaa rukata Schengenin sopimuksen uuteen uskoon.

Ranska haluaisi sopimukseen pykälän, jonka perusteella sisäiset rajatarkastukset voisi ottaa käyttöön myös, jos jonkun EU-maan ulkorajalla on järjestelmällinen ongelma.

Eli rohkeasti ja selväsanaisesti tulkiten: jos jonkun maan ulkoraja vuotaa pahasti, muut EU-maat voisivat käytännössä sulkea tämän maan väliaikaisesti Schengenin ulkopuolelle.

Aihe on arka Välimeren maille, joihin Afrikasta tuleva siirtolaisuus ensisijaisesti kohdistuu.

Italia on vaatinut muilta EU-mailta apua arabivallankumousten pyörteistä liikkeelle lähteneiden tuhansien siirtolaisten jakamisessa.

Avunhuudot ovat kaikuneet kuitenkin kuuroille korville.

Lähteet: YLE Uutiset / Raine Tiessalo, Pariisi