Riihimäki pitää kiinni pääsiäiskaupungista

Riihimäki on pääsiäiskaupunki, mutta ei enää Suomen pääsiäiskaupunki, linjaa Riihimäen kaupungilta palvelujohtaja Pertti Kosonen. Riihimäen kolmipäiväinen pääsiäinen on suunnattu oman kaupungin lapsiperheille.

Narsissitkin ilahduttavat Riihimäellä. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Riihimäki ei enää markkinoi itseään pääsiäiskaupunkina eikä odota sen tuovan kaupunkiin vieraiden virtaa ja kasapäin kahisevia euroja. Sen sijaa pääsiäiskaupunki haluaa lisätä oman ja lähialueen väen viihtyisyyttä. Toki järjestäjät odottavat ratavarren alueelta satamäärin perheitä, onhan ohjelmaa paljon ja ennustettu sää kaunis.

Riihimäki keksi pääsiäiskaupungin ajatuksen1990-luvun lopulla. Silloinen Satujen seutukunta oli ajalle tyypillinen hanke, jossa tavoitteet olivat korkealla ja EU-raha tervetullutta. Suomen pääsiäiskaupunkia piti markkinoida ulkomaita myöten ja tehdä Riihimäestä matkailukaupunki.

Hankkeen päätyttyä Riihimäki joutui toteamaan, että pääsiäisestä ei saa kevään massoja vetävää magneettia. Mutta perinne on elänyt vuodesta 1997.

Tänä vuonna ohjelma on suunnattu etenkin lapsille ja perheille. Järjestäjät kuvailevat tarjoavansa yhdessäoloa ja yhteisöllistä tekemistä. Talouden kurimuksessa budjetti on viime vuodesta pudonnut alle puoleen, kaupunki käyttää toistakymmentä tuhatta euroa ostopalveluna tarjottavaan kevään juhlintaan.

- Ilman muuta toivomme, että perinne elää. Tänäkin vuonna Riihimäki koristautuu pääsiäisasuun. Kaikki löytyy keskustan tuntumasta. Tervetuloa joukolla nauttimaan ohjelmasta, toivottaa palvelujohtaja Pertti Kosonen.