Google puolustaa älypuhelinten paikkatietojen keruuta

Teknologiayhtiö Google puolustaa älypuhelinten ominaisuutta, joka kerää talteen tietoja puhelimen käyttäjän liikkeistä. Wall Street Journal -lehden mukaan Google sanoo, että Android-puhelimen käyttäjä voi itse valita, jakaako paikkatietonsa.

Ulkomaat
Mies kävelee Google-logon ohitse Saksan Frankfurtissa.
Boris Roessler / EPA

Wall Street Journal huomauttaa kuitenkin, että tiedonkeruuominaisuus ei ole valmiiksi poissa päältä Android-puhelimissa.

Kun puhelin otetaan käyttöön, ruutuun ilmestyy teksti, joka kertoo puhelimen keräävän paikkatietoja. Näkymässä on oletusasetuksena rasti ruutuun -merkintä, joka käyttäjän on poistettava, jos hän ei halua tietoja kerättävän. Jos käyttäjä ohittaa näkymän, paikannuspalvelu jää päälle.

Googlen edustaja puolustautuu sanomalla, että käyttäjille kerrotaan toiminnosta ja annetaan mahdollisuus sen hallitsemiseen. Hänen mukaansa kaikki Googlen paikannuspalvelimille lähetettävä tieto on anonyymia eikä sitä voida yhdistää tiettyyn käyttäjään.

Toinen älypuhelinvalmistaja Apple ei ole kommentoinut asiaa.

Tietosuoja-aktivisteja ihmetyttää tiettyjen älypuhelinten ja muiden laitteiden paikkatietojen keruu. Wall Street Journalin mukaan ominaisuus on ainakin Applen iPhoneissa ja iPadeissa sekä Googlen Androideissa.

Muun muassa Saksan viranomaiset ja monet Yhdysvaltojen kongressin jäsenet ovat vaatineet Applelta lisätietoja paikkatieto-ominaisuudesta.

Lähteet: YLE Uutiset