1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Wikileaks: Suomella ja Israelilla on salainen sopimus?

Wikileaks-paljastusten mukaan Suomi on tehnyt mm. Israelin kanssa vaihtokaupat YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvasta jäsenyydestä. Jos Israel äänestää Suomea neuvostoon vuodeksi 2013, niin Suomi äänestää Israelia seuraavalla kierroksella. Yhdysvallat katsoo, että myös Suomen Afganistan-politiikka vaikuttaa Suomen mahdollisuuksiin päästä turvallisuusneuvoston jäseneksi.

Kuva: Justin Lane / EPA

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) käynnisti maaliskuussa 2009 pidetyssä seminaarissa Suomen virallisen kampanjan, jonka tavoitteena on turvallisuusneuvoston vaihtuva jäsenyys vuosiksi 2013-14. Äänestys jäsenyydestä käydään YK:ssa ensi vuonna.

Yhdysvaltain Helsingin lähetystön seminaarista tekemän raportin mukaan Suomi pyrkii hankkimaan ääniä eritoten YK:n pieniltä valtioilta. Ettei Stubbia sotkettaisi mihinkään YK-haihattelijaan, on raporttiin lisätty loppukommentti: Huolimatta laskelmoidusta vetoomuksestaan pienille valtioille Stubb on vakaumuksellinen atlantisti.

Ääniä Suomelle oli kuitenkin jo alkanut tulla, sillä samainen sähke kertoo seuraavaa.

- Seminaarin liepeillä Israelin edustaja kertoi lähetystövirkailijalle Suomen luvanneen äänestää Israelin puolesta vuonna 2019, jos Israel äänestää Suomea 2012. Mitään ei kuitenkaan ole vielä sovittu paperilla.

Toukokuussa 2009 Stubb valmistautui matkaamaan Washingtoniin ulkoministeri Hillary Clintonin tapaamiseen. USA:n Helsingin lähetystö valmensi Clintonia mm. kertomalla, että Stubb johtaa Suomen turvaneuvostokampanjaa ja saattaa pyytää Yhdysvaltain tukea Suomen jäsenyydelle.

Yhdysvaltain Helsingin lähetystö näyttää kytkevän Suomen Afganistan-politiikan osaltaan turvaneuvoston jäsenyyteen.

Kun suomalaiset ja amerikkalaiset vuoden 2008 lopulla keskustelivat Suomen Afganistan-toimien lisäämisestä, kirjasi lähetystö joulukuussa omana kommenttinaan seuraavaa: Suomalaiset hakevat myös turvallisuusneuvoston jäsenyyttä vuosille 2013-14 ja he näyttävät ymmärtävän, että muutaman lähivuoden toimilla on myös vaikutuksensa turvallisuusneuvoston ehdokkuuteen.

Lue alkuperäiset diplomaattisähkeet (engl. pdf-tiedosto):