Ralph Laurenin autot ovat taidetta

Kaikista maailman autokokoelmista löytyy yksi ylitse muiden. Amerikkalaisen muotisuunnittelijan Ralph Laurenin häikäisevä urheiluautokokoelma nähdään nyt ensimmäistä kertaa Euroopassa, Pariisin Musée des Arts Décoratifsissa.

kulttuuri
Jaguar XKSS 1958
Jaguar XKSS 1958Ralph Lauren collection © Photo Michael Furman

Torstaina 28.4 avattavassa näyttelyssä on esillä kaikkiaan 17 autoa, jotka kattavat koko Euroopan autoiluhistorian. Näyttelyllä Lauren haluaa kertoa, että myös autot voivat olla taidetta.

The Art of The Automobile -näyttelyssä nähtävistä nimekkäistä merkeistä päätellen ei ole epäselvää, etteikö huippusuunnittelija pitäisi myös vauhdista. Bugatti, Alfa Romeo, Bentley, Mercedes-Benz, Jaguar, Porsche ja Ferrari ovat kokoelman helmiä.

- En pidä itseäni autokeräilijänä. Mielessäni autoni ovat kuin osia minusta. Jokainen niistä tarjoaa erilaisia kokemuksia, kertoo Lauren harrastuksestaan.

Käsitöitä ja intohimoa

71-vuotias Lauren on elämänsä aikanaan kerännyt jo kaikkiaan 60 autoa. Niitä hän säilyttää suuressa hallissa kotikaupungissaan New Yorkissa. Monet kokoelman vanhimmista ajopeleistä on tehty käsitöinä, aivan kuten Laurenin suunnittelemat käsilaukut ja vaatteetkin.

- Olen aina rakastanut kauniilta näyttäviä ja kuulostavia sekä koneita, jotka ovat jonkun toisen ihmisen intohimon tuotteita. Ettore Bugatti oli juuri sellainen taiteilija, hän kuvailee.

Autoista inspiraatiota

Lauren paljastaa myös, että autot ovat aina olleet hänelle muotisuunnittelijana suuri inspiraation lähde.

- Poimin autoista yksityiskohtia ja siirrän niitä kaikkeen kelloista naisten iltapukuihin. Muutama vuosi sitten McLarenini hiilikuitu inspiroi minua. Lopputulos oli hämmästyttävän kiiltävä ja kestävä tuoli, muoti-ikoni Lauren hehkuttaa.

Ralph Laurenin autokokoelmaa ehtii käydä ihailemassa Pariisissa vielä elokuun loppuun asti.

Lähteet: YLE Uutiset / Minna Dufton