ESS: Soluttautumisesta kerrottava rikollisille

Lakimuutos velvoittaa viranomaiset paljastamaan poliisin peitetoiminnan rikoksesta epäillyille, kertoo Etelä-Suomen Sanomat. Jatkossa epäillyille on jälkikäteen kerrottava, jos poliisi on hankkinut heistä tietoja soluttautumalla. Eduskunnan hyväksymä pakkokeinolain muutos tulee voimaan vuonna 2014.

Kotimaa

Pakkokeinolain muutos rajaa Etelä-Suomen Sanomien mukaan poliisin peitetoiminnan pelkästään järjestäytyneeseen, ammattimaiseen ja jatkuvaan rikollisuuteen. Rikollisten joukkoon soluttautuminen halutaan pitää äärimmäisenä keinona, johon ei turvauduta yksittäisten tekojen selvittämiseksi. Esimerkiksi henkirikoksen tutkinta soluttautumalla epäillyn lähipiiriin ei enää ole lain muutoksen voimaantulon jälkeen mahdollista.

Valtionsyyttäjä Ari-Pekka Koivisto pitää uudistusta ongelmallisena, kertoo Etelä-Suomen Sanomat. Ilmoitusvelvollisuus lisää peitepoliisien paljastumisriskiä ja saattaa johtaa koko peitetoiminnan loppumiseen, pelkää Koivisto.

Toistaiseksi ei ole selvää, riittääkö ilmoitus peitetoiminnasta, vai onko sen kohteelle kerrottava myös millaisia tietoja hänestä on kerätty.

Lähteet: YLE Uutiset