Tuunattu mämmi maistuu paremmalta

Mämmi, hirveää kuraa vai pääsiäisen paras herkku? Mämminvalmistajille mämmin makua ja ulkomuotoa ei kannata hirveästi haukkua, sillä perinneruoan valmistaminen on iso revohka. Leipomoyrittäjän mielestä mämmin maun kruunaa päälle laitetut lisukkeet.

Kuva: YLE / Toni Pitkänen

Pielavetisen leipomo Puustellin yrittäjällä Jouni Asikaisella on pitänyt kiirettä. Mämmiä on valmistettu pääsiäispöytiin viime päivät kahdessa vuorossa ja väsy alkaa painaa.

- Aamulla aloitetaan aikaisin. Välillä nukutaan ja jatketaan iltapäivällä uudestaan, Asikainen kertoo.

Pielavetisleipomossa kerralla valmistettava mämmisatsi on 150 rovetta (toinen nimitys tuokkonen, toim. huom.). Kun mämmi imellytetään, annostellaan ja paistetaan, kestää yhden satsin valmistus viitisen tuntia. Suurin osa mämmistä päätyy lähikuntien pääsiäispöytiin.

Jokaisella leipomolla oma resepti

Jouni Asikaisen mielestä mämmistä tekee hyvän yksinkertaisesti sen maku. Pielavetisleipomossa mämmiä on valmistettu Asikaisen mukaan samalla reseptillä jo kolmisenkymmentä vuotta.

Mämmin maku jakaa mielipiteet ja etenkin sen ulkonäkö ei miellytä monia. Asikainen arvelee, että mämmiä vieroksutaan etenkin nuorten keskuudessa.

- Se ei ehkä ole trendipitoinen ruoka. Kyllä se on enemmän iäkkäämpien ihmisten herkku, mutta poikkeuksiakin löytyy.

Ulkonäön tuunaaminen parantaa myös makua?

Pelkkä ruskea mämmimötikkä lautasella ei makuhermoja juurikaan hivele. Luotaantyöntävän ulkonäön parantamiseksi löytyy kuitenkin konsteja.

- Variaatioita saa esimerksi tarjoamalla mämmi maidon, vaniljakastikkeen, jäätelön tai sokerin kanssa. Lautaselle annosteltaessa mämmi saattaa näyttää eksoottiselle, mutta syödessä voi käyttää mielikuvitusta, Asikainen vinkkaa.

Entä kuinka paljon mämminvalmistaja itse aikoo nauttia pääsiäisen perinteisintä mönjää?

- Rove tai kaksi.