1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Auton pesu kannattaa

Puhdas auto voi päästä helpommin läpi katsastuksesta. Auton likaisuutta ei toki kirjata mihinkään, mutta katsastusmies saattaa syynätä puhtaan kulkupelin hyväntuulisempana. Myös autoliikkeissä tiedetään, että siisti auto näyttää kalliimmalta.

Kotimaan uutiset
Kaksi miestä heijastuu auton konepellistä.
Kun konepelti on vahattu, se on kuin peili, kuvassa autofiksari Matti Asukas ja toimittaja Mauri TikkamäkiYLE / Mauri Tikkamäki

Järkisyyt puoltavat auton puhtautta. Ruoste alkaa liasta ja korroosio on uusiutumattoman luonnonvaran kulumista. Noin voi vihreämpääkin elämäntapaa kannattava puolustaa auton kiillottamista ja hinkkaamista.

Autofiksari Matti Asukas pesee omaakin autoaan parin viikon välein.

- Likahuikkaset pesiytyvät maalihuokosiin ja maalipinta rapautuu pikkuhiljaa. Ja kun vesi pääsee maalin alle, alkaa ruostuminen, sanoo Asukas, käytännön mies.

Asukas tarttuu hiontalaikkaan MT Auto&Fix:n liiketilaoissa Lakalaivassa. Hiontalaikan työstöosa on pehmeä.

- Mikään tavallinen rälläkkä ei ammattimiehen käyttöön sovellu, vaan se pitää olla kalliimpaa mallia, sanoo Matin esimies ja yrittäjä Tuomas Keskinen.

Käsinpesu parempi

Keskinen pitää automaatissa tapahtuvaa harjapesua huonona vaihtoehtona.

- Harjat ovat kalliit. Siksi niitä ei vaihdeta kovin usein ja niihin jää kaikkea epäpuhtautta. Kuluneet harjakset jättävät autoon jälkiä. Käsinpesu kohtelee autoa hellästi.

Ja koskapa mies muuten on hellimmillään kuin vaikka autoa kiillottaessaan. Ehkä joku instrumentti toisaalla voisi saada yhtä hellää kohtelua.

Itsepesu on vaativa

Mitäpä jos siis pesisi auton kotona? Sitä ei autofiksausalan yrittäjä missään tapauksessa suosittele - ehkä monestakin syystä.

- Auton pesu kannattaa jättää ammattimiehen huoleksi. Käsinpesu kestää kymmenisen minuuttia, vakuuttaa Keskinen.

Sisätiloja pesettävät monet lapsiperheet. Suklaa ja jäätelö matkaeväänä takaa sen, että työsarkaa riittää. Moni pesisi mielellään ainakin tuulilasin kotona, mutta viisto lasi on ahdas paikka työskennellä.

- Siihen ei meilläkään ole tarjota sen kummempaa vinkkiä, myöntää Matti Asukas ja käynnistää karvaisen laikkansa.

Lähteet: YLE Tampere

Lue seuraavaksi