Aivovuoto yleistä Turun seudulla

Turun seutu kärsii korkeakoulutettujen muuttotappiosta eli aivovuodosta. Turun kaupungin kaupunkitutkimus- ja tietoyksikön julkaiseman katsauksen mukaan korkeakoulutettujen muuttoliikkeestä hyötyvät ensisijaisesti Helsingin ja toissijaisesti Tampereen ja Oulun vaikutusalueet.

Turun kauppakorkeakoulussa promovoidaan 41 tohtoria ja kahdeksan kunniatohtoria. Kuva: YLE / Juuso Juntunen

Katsauksen mukaan aivovuoto heikentää Turun seudun kilpailukykyä keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Vaikka 30 vuoden aikana Turun seutu on ollut väestönkasvun näkökulmasta yksi Suomen vetovoimaisimmista alueista, on muuttoliikkeen rakenne seudulle epäedullinen.

- Tulo- ja lähtömuuton rakenne on epäedullinen varsinkin muuttajien työmarkkina-aseman ja koulutusrakenteen näkökulmasta. Lisäksi Turun seudun asema on 2000-luvulla suhteellisesti heikentynyt maan kärkiseutukuntiin verrattuna, koska korkeakoulutetun väestön muuttotappio on kasvanut, sanoo väestö- ja aluekehityksen kysymyksiin erikoistunut valtiotieteiden tohtori Timo Aro.

Varsinais-Suomen ja Turun seudun kannalta keskeisin haaste aivovuodon näkökulmasta liittyy alueen työmarkkinoiden vetovoimaan ja uusiutumiseen.

- Korkeakoulujen ja seudun elinkeinoelämän kannattaa pyrkiä vaikuttamaan opiskelijoiden sijoittumiseen seudulle heti heidän valmistuessaan, sanoo tutkimusjohtaja Sampo Ruoppila.