Tuupainen mielissään ikäpuhemiehen roolista

Tänään järjestäytyvässä eduskunnassa ensimmäisenä hyväksytään edustajien valtakirjat. Keski-Suomesta valtakirjansa hyväksyttää ensimmäisen kerran peräti neljä uutta kansanedustajaa. Heistä vanhin on perussuomalaisten Kauko Tuupainen, joka on myös aloittavan eduskunnan vanhin kansanedustaja.

Valtakirja
Kauko Tuupainen perussuomalaisten vaalivalvojaisissa.
YLE Keski-Suomi / Petteri Juuti

Keski-Suomesta valtakirjansa tarkistuttaa ensimmäisen kerran perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen ja Kauko Tuupainen, Kokoomuksen Sinuhe Wallinheimo ja Vasemmistoliiton Eila Tiainen. Keskisuomalaisten valtakirjojen tarkistusaika on iltapäivällä alkaen kello 13.

Ikänsä johdosta Tuupainen johtaa huomenna eduskunnan istuntoa ja puhemiehistön valintaa. Tuupaisen johdolla suoritetaan varsinaisten puhemiesten vaali eli eduskunta valitsee ykköspuheenjohtajan ja kaksi varapuheenjohtajaa.

Toukokuun 8. päivä vuonna 1940 syntynyt Tuupainen on varsin mielissään tehtävästään.

- Puhemiesten vaalia varten on annettu tietyt ja tarkat nuotit eli vilkkaana karjalaismiehenä en saa sanoa, mitä mieli tekisi vaan pitää pitäytyä nuoteissa. Tähän olen tietysti sitoutunut ja lupautunut, näitä asioita käydään vielä lainsäädäntöneuvoksen kanssa läpi. Kyllä minä olen tästä kovasti otettu ja kovasti kiitosta isälle ja äidille kun osasivat aikoinaan laittaa minut vireille oikeaan aikaan.

Tuupainen on kaksi kuukautta seuraavaksi iäkkäintä kansanedustajaa Rakel Hiltusta (sd.) vanhempi. Kokoomuksen Pertti Salolainen on puolestaan Tuupaista neljä kuukautta nuorempi.

Lähteet: YLE Keski-Suomi