Väkivallan varjo on pitkä

Väkivalta Suomessa ei ole vähentynyt. Useat tilastot sylkevät karua totuutta, Suomi on edelleen läntisessä maailmassa erittäin väkivaltainen maa.

Kotimaa
Nyrkki
YLE

Väkivaltaa pitää tarkastella sukupuolesta riippumattomana ongelmana. Väkivallan kierre pitää saada katkaistua ja niin uhri kuin tekijäkin tarvitsevat hoitoa. Väkivalta ei yleensä ole valinta, vaan sisäinen umpikuja, josta löytyy usein ahdinko, kaaos ja suuria menetyksiä.

Väkivalta voi olla viimeinen keino hallita elämää, keino estää henkilöä itseään hajoamasta. Oulun ensi- ja turvakodin avokeskuksen työntekijä Riitta Hannus kertoo, että huono tilanne näkyy käytännön työssä.

- Asiakkaita riittää, valitettavasti ja onneksi. Valitettavasti tietenkin sen takia, että tätä ongelmaa on. Onneksi sen takia, että ihmiset hakevat siihen apua. Kyllähän siihen pitäisi meidän yhteiskunnassa kuitenkin resursoida enemmän, nimenomaan hoitamiseen, katkaisemiseen ja ennaltaehkäisevään työhön. Neuvoloiden satsaus tähän työhön olisi hyvin keskeinen, Hannus pohtii.

Väkivaltaisten ja väkivallasta kärsivien tulee hakeutua apuun. Aina parempi mitä aiemmin hälytyskellot soivat. On ehdottoman tärkeää, että asian kanssa ei jää yksin. Apua on saatavilla ja väkivallan kierre saadaan katkaistua.

- Asiasta kannattaa lähteä puhumaan. Jos asia on ihan vaiettu, niin voi miettiä kuka on sellainen ihminen, ehkä lähipiirissä, joka tuntuu luotettavalta. On myös lukuisia erilaisia tukipuhelimia, jonne voi lähteä puhumaan matalalla kynnyksellä. Jos epäilee, että onko tilanne oikein, niin voi kysyä ammattilaisen mielipidettä.

Naisten väkivaltaisuus

Miesten aiheuttama väkivalta on yleisempää kuin naisten. Vielä muutama vuosi sitten naisten aiheuttama väkivalta oli aiheena tabu. Tänä päivänä aiheesta jo keskustellaan, joskin tutkimusten mukaan keskustelu on erilaista kuin miesten kohdalla. Naisten väkivaltaisuutta selitetään perusteellisemmin, esimerkiksi omilla traumakokemuksilla. Naisten aiheuttaman väkivallan kohdalla aiheessa on kuitenkin vielä alueita, jolloin puheissa ollaan varovaisia.

- Erityisesti silloin kun on kyseessä tällainen lapsiin kohdistuva väkivalta, niin tällainen äitimyytti saattaa estää väkivallasta puhumisen, Riitta Hannus muotoilee.

Vaikka väkivalta ei kohdistuisi suoraan perheen pienimpiin, niin läheisväkivallalla on seuraamuksia lapsiin.

- Aina väkivallan todistaminen on lapselle vaurioittavaa, se altistaa myös sille, että väkivalta siirtyy sukupolvelta toiselle. Hannus painottaa.

Silloin kun lapsen kiintymyssuhde on vahva väkivaltaiseen ihmiseen, niin lapsen hoidon ja kaltoin kohtelun vuorottelu, saattaa aiheuttaa vakavat ja seuraukset.

- Siinähän vanhemmat ovat ihan tasavertaisia. Joidenkin tutkimusten mukaan äidit ovat jopa väkivaltaisempia lapsia kohtaan kuin isät. Siinä ei tekotavoillakaan ole niin suurta eroa, Hannus kertoo.

Lähteet: YLE Oulu