Uudet kansanedustajat opettelevat talon tavoille

Vastavalittujen kansanedustajien valtakirjat tarkastettiin tiistaina. Samalla tuoreet edustajat aloittivat perehtymisen vaativaan tehtäväänsä. Kansa äänesti eduskuntaan totuttua enemmän uusia kasvoja, mutta kansanedustajien koulutus viedään läpi pääsääntöisesti entiseen malliin.

Kotimaa
Kansanedustajia istumassa eduskunnassa.
Runsas viikko sitten vaaleissa valittujen kansanedustajien valtakirjat on tarkistettu. Myös kansanedustajien perehdyttäminen kansanedustajien työhön on alkanut. Mukana on poikkeuksellisen paljon uusia edustajia.

Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen lausui tiistaiaamuna tervetuliaissanat Arkadianmäen uusille tulokkaille. Piakkoin uudet edustajat saivat käsiinsä kännykät, kannettavat tietokoneet, matkakortit, mokkulat ja taksikortit.

Pirkanmaalta eduskuntaan valittu perussuomalainen Martti Mölsä arvelee vinguttavansa taksikorttia säästeliäästi.

- Aion käyttää taksikorttia hyvin harkitusti. Enimmäkseen kuljen junalla kakkosasunnolle, Mölsä sanoo.

Uusille edustajille esiteltiin myös työhuoneet. Talossa ja sen tavoissa on opettelemista kenelle hyvänsä, ja mietteliään oloinen ensikertalainen katselee tutkivasti ympärilleen. Oikeisiin paikkoihin löytää helpoiten seuraamalla muita, uusia ja vanhoja.

Jonottaessaan valtakirjojen tarkastukseen Mölsä saa neuvoja yli puoluerajojen.

- Kannattaa nauttia ensimmäistä päivistä, nämä ovat niin juhlavia ja hienoja, hehkuttaa SDP:n Pia Viitanen.

Perehdyttäminen entisellään

Eduskuntaan valittiin poikkeuksellisen paljon ensikertalaisia. Uusia tai uusvanhoja on 84, kun tavallisesti määrä pyörii 70:n korvilla. Pääsihteeri Seppo Tiitisen mukaan perehdyttäminen tapahtuu uusien runsaudesta huolimatta normaalissa järjestyksessä.

- Ei perusteissa mitään muutosta tapahdu, Tiitinen kuittaa.

Valiokuntatyöhön edustajat opastetaan kuitenkin Tiitisen mukaan erityisellä huolella. Perehdyttämistilaisuuksia on jopa parikymmentä.

Valtakirjojen tarkistus soljui vähäeleisesti. Martti Mölsä raotti hieman omaa agendaansa edustajana. Hän uskoo, että vanhoissa laissa, kuten jätevesilaissa ja aselaissa voi olla korjaamista. Mölsä suhtautuu myös varauksellisesti perustuslain uudistamiseen.

Lähteet: YLE Uutiset