Rehn: Portugalin tukeminen mahdollista vain Suomen tuella

EU:n talouskomissaarin Olli Rehnin mukaan Portugalin tukeminen on mahdollista vain Suomen tuella. Rehn sanoi YLE Uutisten haastattelussa, ettei muita vaihtoehtoja ole näköpiirissä. Eduskuntavaalien jälkeen on arveltu, että unionissa valmisteltaisiin jo keinoa tukea Portugalin ilman Suomea.

talous
Mies astumassa autosta.
Talouskomissaari Olli Rehn toteaa, että Portugalin talousahdinko ei helpota ilman Suomen apua. Haastattelijana Minna Asikainen.

Olli Rehnin mukaan EU:ssa ei valmistella vaihtoehtoista tapaa auttaa Portugalia niin että Suomi ei ole mukana.

- Euroopan vakausrahaston käyttö edellyttää yksimielisyyttä. Se oli mm. Suomen ja Saksan ja eräiden muiden maiden vaatimus. Vain yksimielisellä päätöksellä kyetään käyttämään Euroopan vakausrahastoa niin, että Portugalin vararikko kyetään välttämään, Rehn sanoi YLE Uutisille.

Rehn muistuttaa, että Suomessa useiden puolueiden vaatima sijoittajavastuu tulee mukaan vuodesta 2013 käynnistyvään Euroopan vakausmekanismiin, jonka valmistelu on tällä hetkellä loppusuoralla.

- On moraalisesti oikein ja myös taloudellisesti järkevää, että sijoittajavastuu voidaan toteuttaa. Tälläisessä kriisitilanteessa, jossa meillä on edelleenkin leviämisvaara ja myös pankkisektorin kautta ketjureaktion vaara olemassa, siihen ei ole perusteita mennä.

Portugali on vaarassa ajautua vararikkoon, mikäli yksimielisyyttä sen tukemisesta ei synny.

- Jos halutaan, että Portugali ei mene vararikkoon, tarvitaan yksimielinen päätös siitä, että eurooppalaista vakausrahastoa voidaan käyttää tiukoilla ehdoilla Portugalin tueksi. Yksimielisyys tarkoittaa silloin myös Suomen myötävaikutusta.

- Ei tässä olla saksalaisia ja ranskalaisia pankkeja pelastamassa vaan tukemassa Euroopan vakautta kasvun ja työllisyyden nimissä, Rehn muistuttaa.

Kreikan velkajärjestelyn Rehn sanoo sulkevansa kokonaan pois vaihtoehdoista.

Lähteet: YLE Uutiset