1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vappu

Snellu saa Veljmiehen lakin Kuopiossa

Toriremontti muuttaa Kuopion keskustan vappuperinteitä. Vapputori puheineen järjestetään edelleen kauppatorilla, mutta Veljmiehen ja Siskotytön lakituksen sijaan juhlahatut saavat päähänsä J.V. Snellman ja Minna Canth.

Kuva: YLE / Savo

Veljmies on lakitettu Kuopiossa 37 kertaa. Tämä vappu on ensimmäinen kerta kun patsas jää ilman lakkia. Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan pääsihteeri Janne Mertanen ei kuitenkaan harmittele tilannetta.

- Sivistyksen puolesta taistellut Snellman sopii itse asiassa tavoitteisiimme todella hyvin.

Snellman sopii ylioppilaskunnalle myös käytännön syistä. Herralle sopii sama lakki kuin Veljmiehelle.

- Snellun pää on kyllä hieman pienempi. Mutta kun lakkia vähän kursii, niin hyvä siitä tulee, järjestösihteeri Sirpa Risto naurahtaa.

Risto paljastaa, että hattu on vaihtunut vuosikymmenten saatossa jo monta kertaa.

- Jos lakki on unohtunut paikalleen yli puolenyön, niin kyllä se sieltä jonkun pitkäkyntisen mukaan on aina lähtenyt, Risto kertoo.

Snellmanin puistoon on siirretty myös toinen ylioppilaiden vappuperinne, professorin uitto. Uitettavan professorin nimi paljastetaan vasta vappuaattona. Kuopiolaisten perinne on poikkeuksellinen, sillä professoreita ei uiteta muualla Suomessa.

Vapun toisesta lakituksesta vastaa tänä vuonna Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Savotta. Aiemmin vastuu on ollut Kuopion kauppaopiskelijoilla. Minna Canthin hatun ulkoasu on vielä yllätys: siitä vastaavat Savonian muotoilualan opiskelijat.

Kauppatorillakin tapahtuu

Remontista huolimatta vapputorin muut toiminnot säilyvät kauppatorilla. Poliittisia puheita varten torilla on pieni väliaikaislava, myyjiä ja muuta oheistoimintaa paikalle on tulossa normaalisti.

Torin eteläpäädyssä sijaitsevat Veljmies- ja Siskotyttö-patsaat on siirretty torin remontin ajaksi varastoon.