1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Litmas-patsaan vahingoittamisesta iso lasku

Lauantaina Lahden Kisapuistossa tärvellyn Jari Litmasen patsaan korjaus maksaa tuhansia euroja. Suurin urakka tulee olemaan kivisen jalustan korjaaminen tai uusiminen. Kaupunkilaiset ovat tyrmistyneitä jalkapalloilijan patsaan tärvelemisestä.

Päälaelle, pallon päälle ja jalustalle on sulanut jotain. Jalustan kulmasta on murtunut pala. Patsaan tekijä kuvanveistäjä Reijo Huttu on järkyttynyt lauantaiaamun tuhotyöstä.

- Painajaisiakin jo näin unessa. Kyllä se järkyttää.

Myös tiistaina aamupäivällä paikalle sattuneet ohikulkijatkin ovat tyrmistyneitä. Esa Heman pitää aivan uskomattomana, että taideteoksiin kajotaan. Pertti Karhun mielestä teko on aivan järjetön.

Enemmän tulta, vähemmän voimaa

Reijo Huttu katselee kovia kokenutta patsasta. Hän arvelee vahingoittajilla olleen mukanaan ”Molotovin koktaileja.” Tärvelyyn on käytetty ehkä enemmän tulta kuin voimaa.

- Siinä on kummallisesti tuohon pään päälle sulanutkin… Onko vielä heitetty muovipusseja tai semmoisia siihen lisäsytykkeiksi.

Patsaan jalusta toimittaneen Loimaan Kiven yksikönjohtaja Mikko Paljakka on nähnyt vasta kuvan vaurioituneesta jalustasta.

- Kuvan perusteella näyttäisi siltä, että siinä on niin raju nuotio ollut, että kulma on päässyt kuumenemaan kovan leikin ja sitten ehkä vielä jonkun lyömisen seurauksena tämä (kulman halkeaminen) tapahtui.

Pronssipatsas vaatii sulaakseen 1300 asteen lämpötilan. Tärvelijät onnistuivat vain pilaamaan pinnan patinointia. Kuvanveistäjä Huttu arvioi, että patsaan pystyy kunnostamaan paikan päällä. Jalustan korjaaminen onkin isompi juttu.

- Joko tätä nykyistä kiveä lyhennetään, sahataan tehtaalla siivu pois, hiotaan uudelleen se pääty ja tehdään ne kaiverrukset siihen uudestaan. Toinen vaihtoehto on tehdä kokonaan uusi jalusta, Mikko Paljakka kuvailee..

Kunnostus tulee joka tapauksessa maksamaan tuhansia euroja. Maksumiehestä ei ole vielä selvyyttä.

Puettu pakkasella

Lahtelaiset ovat pitäneen Litti-patsaasta hyvää huolta. Talvipakkasilla se on puettu pipoon ja kaulaliinaan. Nyt kaupungissa arvuutellaan tärvelijöiden motiivia ja henkilöllisyyttä. Pertti Karhu miettii mahdollisuutta, että teon takana olisi joku Jari Litmasen HJK:n riveihin siirtymisestä suivaantunut. Patsaan kohtaloa kauhistelemaan tullut Anita Jääskeläinen tekee terävän huomion. Asialla eivät ole voineet olla pikkupojat.

- Joku pitkä tyyppi kyllä pystyy laittamaan jotain palavaa tuonne pään päälle.

- Tai sitten vain nuorison päähänpisto, hetken mielijohteesta tehty. Tai sitten kännipäissään tehty jotain tämmöistä, Tarja Helenius pähkäilee.