1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. neutriinot

Suomi on vahvoilla neutriinoilmaisimen sijoituspaikaksi

Pyhäjärvi on ehdolla suurikokoisen astrohiukkasfysiikan mittalaitteen sijoituspaikaksi. Kansainvälinen LAGUNA -yhteenliittymä suunnittelee mittalaitteen rakentamista joko ranskalaiseen maantietunneliin tai Pyhäsalmen kaivokseen Pyhäjärvelle.

Pyhäsalmen kaivos on vahvoilla erittäin suurikokoisen astrohiukkasfysiikan mittalaitteen eli neutriinoilmaisimen sijoituspaikaksi. EU:n rahoittama kansainvälinen LAGUNA -yhteenliittymä käy parhaillaan rahoitusneuvotteluja neutriinoilmaisimen jatkohankevaiheesta, johon laitteen suunnittelusta ollaan siirtymässä. Jatkohankkeessa tehdään tarkentavia selvityksiä sijoituspaikkavaihtoehdoista, jotka ovat Ranskan Fjerús-maantietunneli ja Pyhäsalmen kaivos.

Myös Euroopan hiukkasfysiikantutkimuskeskus CERN on mukana hankkeessa merkittävässä roolissa, sillä hankkeessa tutkitaan myös mahdollisuutta lähettää CERN:stä neutriinosuihku maankuoren läpi tutkimuslaboratorioon. Pitkän matkan neutriinosuihkukoe CERN:stä Pyhäjärvelle olisi ainutlaatuinen maailmassa.

LAGUNA olisi ensimmäinen EU-maiden yhteinen tutkimuslaitos Suomessa. Tieteellisten mittausten on arvioitu kestävän valitulla paikkakunnalla vähintään 30 vuotta.