Aamun lehdet

Poliittista tietämättömyyttä ja uusia uhkia ympärillämme käsitellään tämän aamun lehdissä.

Kotimaa

Poliittiseen tietämättömyyteen on syynsä, kirjoittaa Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) Vieraskynä-palstalla Tampereen yliopiston valtio-opin professori Heikki Paloheimo.

Helsingin Sanomien teettämän kyselytutkimuksen mukaan vain kolmasosa äänestysikäisistä suomalaisista tiesi, mitkä puolueet ovat edustettuina nykyisessä Mari Kiviniemen hallituksessa. Tulos antaa lohduttoman kuvan kansalaisten poliittisesta tietämyksestä.

Suomen politiikassa on piirteitä, jotka hämärtävät sitä, ketkä ovat vastuussa harjoitetusta politiikasta ja minkälaisia vaihtoehtoja politiikalle voisi olla. Nämä tekijät hämärtävät myös sitä, mitkä puolueet ovat hallituksessa ja mitkä taas oppositiossa.

Yksimielisyyttä voimakkaasti korostavassa ulkopolitiikassamme hallitus ja oppositio eivät erotu selvästi toisistaan. Yleensä valtavirrasta erottuvat vain toisinajattelijat.

Työelämän ja sosiaaliturvan kysymyksissä työmarkkinajärjestöt näyttävät usein hallitukselle kaapin paikan. Tämän takia porvarillisten enemmistöhallitusten aikana näyttää joskus siltä, että palkansaajajärjestöjen voimapuolueella Sdp:llä olisi veto-oikeus hallituksen politiikkaan. Punamultahallitusten aikana taas voi näyttää siltä, että työnantajajärjestöillä on veto-oikeus hallituksen politiikkaan.

Suomi eroaa muista Länsi-Euroopan maista myös siinä, että täkäläiset puolueet eivät vaalikampanjan aikana kerro äänestäjille, minkä puolueiden kanssa ne haluaisivat vaalien jälkeen muodostaa hallituksen. Hallituspohjan kannalta ne menevät vaaleihin sammutetuin lyhdyin.

Tässä asiassa suomalaisen äänestäjän vaikutusmahdollisuudet ja kuluttajansuoja ovat olemattomat. Vaaleissa kansalaisella ei ole mitään käsitystä siitä, minkälaisen hallituspohjan edistämiseksi hän äänensä antaa. Blokkipolitiikkaa harjoittavissa maissa, esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa, äänestäjillä on paljon selkeämpi käsitys vaalien perusvaihtoehdoista.

Biopolttoaineet uhkaavat

Hurahtaminen biopolttoaineisiin voi olla maailmalle tuhoisampaa kuin fossiilisten polttoaineiden käyttäminen. Näin arvelee Aamulehden (siirryt toiseen palveluun) Alakerrassa Greenpeacen metsävastaava Matti Liimatainen.

Keskustelu E10-bensiinistä osoittaa, että biopolttoainepäätöksiä on tehty ja pantu toimeen kiireellä. Tekninen tutkimus ja testaaminen eivät ole pysyneet vauhdissa mukana.

Neste Oilin biodieselin pääraaka-aine on trooppinen palmuöljy. Valtaosa biopolttoaineista viime vuosina tehdyistä tieteellisistä tutkimuksista osoittaa, ettei ruokakasveista valmistetuilla biopolttoaineilla saavuteta useimmiten lainkaan päästövähennyksiä.

Itse asiassa useimpien biopolttoaineiden päästöt ovat fossiilisia moninkertaisesti pahemmat, kun kaikki tuotannon aiheuttamat kasvihuonepäästöt otetaan huomioon. Keskeinen syy tähän on se, että biopolttoaineiden tuotantoon vaadittavan raaka-aineen tuottamiseen tai polttoainekäytön syrjäyttämän elintarviketuotannon korvaamiseen tarvitaan lisää maa-alaa.

Koska vapaata maata ei käytännössä juurikaan ole, uudet viljelmät raivataan pääsääntöisesti trooppisiin sademetsiin ja turvemaille. Näiden raivaamisessa vapautuu massiivinen määrä kasvihuonekaasuja.

Pankkien pohjaton kaivo

Uutispäivä Demarin (siirryt toiseen palveluun) pääkirjoituksessa vaaditaan, että vastikkeeton pankkien pelastaminen on lopetettava.

Menossa on kaikkien aikojen varallisuuden siirto ja yhteiskuntajärjestysten ravistelu. Vielä viitisen vuotta sitten Eurooppa oli rakentamassa itsestään taloudellisesti kilpailukykyisintä maanosaa sosiaalisesti oikeudenmukaiselle perustalle.

Nyt kuilu poliitikkojen ja äänestäjien välillä on vaarallisesti kasvamassa joka puolella ja uhkaa jopa demokraattista perintöämme. Unionin porvarienemmistöinen neuvosto ja oikeistolaisin komissio ovat maksattamassa laskun veronmaksajilla ja palkansaajilla.

Eläkkeitä ja muita etuja leikataan, palvelut ajetaan alas, kun valtiot pakotetaan säästötalkoisiin. Varallisuus siirtyy pankeille, niiden omistajille ja yhä suurempia voittoja riskittömillä lainoilla myöntäville pankkiireille.

Lähteet: YLE Uutiset