1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta 25 vuotta

Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta tulee tiistaina kuluneeksi 25 vuotta. Helsingin Rautatientorilla järjestetään iltapäivällä ydinvoiman vastainen mielenosoitus.

Ukrainalaiset sytyttivät kynttilöitä Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden sammutustöissä kuolleiden muistoksi Slavutichissa maanantaina. Kuva: Sergey Dolzhenko / EPA

Suomen luonnonsuojeluliitto, Greenpeace, Rauhanliitto, Luonto-Liitto, Maan ystävät, Naiset rauhan puolesta ja Edelleen ei ydinvoimaa -kansalaisliike odottavat kello 17 alkavaan mielenosoitukseen saapuvaksi tuhansia ihmisiä.

Järjestäjien mukaan mielenosoituksen pääviesti on, että ydinvoiman elinkaaren aikaiset riskit ovat liian suuret ollakseen hyväksyttävät.

Aleksanteri-instituutti ja Ukrainan suurlähetystö järjestävät tiistaina Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuutta käsittelevään seminaariin, jossa tarkastellaan onnettomuuden syitä ja seurauksia sekä pidemmän aikavälin vaikutuksia yhteiskuntaan, ihmisiin ja luontoon.

Medvedev painottaa avointa tiedotusta

Tshernobylin kaupungissa muistellaan neljännesvuosisadan takaisia tapahtumia. Venäjän presidentti Dmitri Medvedev saapuu paikalle yhdessä Ukrainan presidentin Viktor Janukovichin kanssa.

Eilen maanantaina Medvedev tapasi raivaustöihin osallistuneita henkilöitä, joista monella on säteilysairauksia. Raivaajat ovat myös valitelleet vaikeuksiaan saada korvausta terveysongelmiinsa.

- Mielestäni tärkein asia, mitä Tshernobylistä ja viimeaikaisista Japanin tapahtumista voimme oppia, on se, että ihmisille on kerrottava totuus, Medvedev sanoi tilaisuudessa pitämässään puheessa.