1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Lapsuuden soittotunnit voivat ehkäistä muistisairauksia

Lapsuudessa aloitettu musiikkiharrastus saattaa ehkäistä tai ainakin hidastaa muistin ja muiden mielentoimintojen heikentymistä. Olennaista näyttäisi olevan harrastuksen kesto, ei se jatkaako soittoa vielä myöhemmällä iällä, Kansasin yliopiston tutkijat kirjoittavat.

terveys
Tyttö soittaa pianoa
Yle

Havainnot ilmenevät tutkimuksesta, jossa 70 tervettä 60–83-vuotiasta jaettiin kolmeen ryhmään musiikkiharrastusten perusteella. Tämän jälkeen osallistujille tehtiin neuropsykologisia testejä.

Testeissä paljastui, että soittoa vähintään kymmenen vuotta harrastaneiden muisti ja useat muut kognitiiviset mielentoiminnot olivat paremmassa kunnossa kuin osallistujien, jotka eivät olleet harrastaneet musiikkia. Myös alle kymmenen vuoden soittoharrastus liittyi parempaan menestykseen muistitesteissä, mutta vaikutus oli vähäisempi kuin yli vuosikymmenen soittaneilla.

Soittoharrastus ennusti hyvää testimenestystä riippumatta osallistujien iästä, liikunnallisuudesta tai koulutustasosta. Valtaosa soittajista oli aloittanut noin kymmenvuotiaana. Joukossa ei ollut varsinaisia ammattimuusikkoja.

Musiikki-instrumentin hallitseminen vaatii vuosien harjoittelua ja synnyttää aivoihin uusia yhteyksiä. Tutkijat uskovatkin, että soittoharrastus on aivoille kognitiivista jumppaa, joka vahvistaa aivoja kestämään ikääntymisen haasteita. Aiemmissa tutkimuksissa samankaltainen vaikutus on liitetty mm. sosiaalisesti rikkaaseen elämään ja haastaviin työtehtäviin.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Neuropsychology-lehdessä.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi