1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Muukalaisia etsiviltä SETI-tutkijoilta loppuivat rahat

Maan ulkopuolista elämää etsivä SETI-instituutti on pahassa rahapulassa. Julkisen rahoituksen ehtymisen takia instituutti on joutunut sulkemaan Allenin antennikentän. Vuonna 2007 avattu kenttä on kuunnellut avaruuden radiosignaaleja älyllisen elämän merkkien löytymisen toivossa.

SETI sai Pohjois-Kaliforniassa toimivan antennikentän kustannuksiin aiemmin tukea liittovaltion laitoksilta ja Kalifornian osavaltiolta, mutta nämä rahavirrat ovat julkisen talouden kulukuurin takia kuivuneet. Myös yrityksen koota tarvittava rahoitus yksityisiltä ovat jääneet vajaiksi. Allenin laitos tarvitsee vuodessa noin 1,5 miljoonaa dollaria pääasiassa tutkijoiden palkkoihin, mutta koossa on vain puoli mijoonaa.

Allenin kentän sulkeminen tapahtui juuri, kun SETI oli siirtämässä tutkimusta uuteen planeettaryhmään.

- Lupaavaa kosmista lääniä on runsaasti, mutta me menetimme juuri parhaan tutkimusvälineemme, manaa Allenin laitoksen tutkija Seth Shostak.

Allenin antennikenttä maksoi 50 miljoonaa dollaria, josta 30 miljoonaa lahjoitti Microsoftin toinen perustaja Paul Allen. Laitos rakennettiin SETI:n ja Kaliforian yliopiston yhteistyönä. Allenin säätiö on ilmoittanut, että se ei näillä näkymin aio tarjota lisärahoitusta SETI:n tarpeisiin.

Vuonna 1984 perustettu SETI-instituutti on saanut rahoitusta esimerkiksi Nasalta ja useilta Yhdysvaltojen liittovaltion tiedeohjelmilta. SETI jatkaa Maan ulkopuolisen älyn etsintöjään muissa tähtitieteellisissä laitoksissa.