1. yle.fi
  2. Uutiset

STT:n doping-jutussa tänään värikäs päivä

STT:n doping-jutun pääkäsittely on alkanut keskiviikkona Helsingin käräjäoikeudessa. Odotettavissa on tunteenpurkauksia ja dramatiikkaa. Hiihtoliiton entiset valmennus- ja johtohahmot Antti Leppävuori, Jari Piirainen ja Pekka Vähäsöyrinki sekä entinen kilpahiihtäjä Jari Räsänen saapuivat syyttäjän ja tuomarin - sekä median - eteen henkilökohtaisesti.

urheilu
Helsingin käräjäoikeus.
YLE

Entiset hiihtojohtajat Antti Leppävuori, Jari Piirainen ja Pekka Vähäsöyrinki sekä entinen kilpahiihtäjä Jari Räsänen marssivat syyttäjän ja tuomarin eteen salamavalojen räiskeessä.

Kuukausi sitten, jutun valmisteluistunnossa, syytettyjä edustivat pelkät asianajajat. Erityisen suuren mielenkiinnon kohteena on Jari Räsänen.

Syyttäjä: Oikeuslaitosta erehdytettiin

Kihlakunnansyyttäjä Mikko Jaatinen katsoo, että Leppävuori, Piirainen, Vähäsöyrinki ja Räsänen ovat syyllistyneet törkeään petokseen.

Syyttäjän mukaan miehet puhuivat palturia STT:n doping-uutisointia koskeneessa oikeudenkäynnissä vuosina 1998 - 2000. Syyttäjän mielestä nelikko erehdytti Helsingin käräjäoikeutta, Helsingin hovioikeutta ja korkeinta oikeutta.

Syyttäjä lähtee siitä, että epäillyt ajoivat nostamansa herjausjutun rangaistus- ja korvausvaatimuksia tahallaan väärin perustein. Näin STT:n toimittajalle ja päätoimittajalle langetetut herjaus- ja korvaustuomiot olisivat perustuneet - ainakin osittain - virheellisiin tietoihin.

- Syytetyt ovat STT:tä vastaan taannoin nostetussa rikos- ja korvausjutussa toimineet totuusvelvollisuutensa vastaisesti. He ovat rikkoneet lakia jättämällä kertomatta asioita ja kertomalla asioista osittain totuudenvastaisesti, Jaatinen sanoo.

Puolustus: Edes muunneltua tietoa ei ole jaettu

Kaikki epäillyt kiistävät syyllistyneensä mihinkään rikokseen.

Esimerkiksi Jari Piiraisen asianajaja Juha Kolu suhtautuu nyt alkavaan pääkäsittelyyn tyynesti.

- Jotta syyte menestyisi, pitäisi löytää jostakin valehtelua. Mitään väärää tietoa ei oikeudenkäynneissä ole annettu.

Onko tuomareille kerrottu muunneltua tai rajoitettua tietoa?

- Ei edes muunneltua tietoa.

Taustalla STT:n kaksi uutista vuodelta 1998

Nyt alkanut oikeudenkäynti juontaa juurensa vuoden 1998 alkuun saakka. Tuolloin, Naganon olympiakisojen alla, STT julkaisi kaksi kirjoitusta, joiden mukaan Suomen huippuhiihdon piirissä on liikkunut doping-aineita ja monet Hiihtoliiton avainhenkilöt ovat tienneet asiasta.

Hiihtovaikuttajat nostivat STT:tä vastaan oikeusjutun kunnianloukkauksesta. Käräjäoikeudessa STT:n toimittaja ja päätoimittaja saivat ehdollisen vankeustuomion herjauksesta. Hovioikeudessa tuomio muuttui sakoksi. Korkein oikeus ei antanut jutussa valituslupaa.

Rikostuomion lisäksi STT:n toimittaja ja päätoimittaja tuomittiin vahingonkorvauksiin. Käräjäoikeus tuomitsi kärsimyskorvauksia kaikkiaan 19 asianomistajalle - hovioikeus tuomitsi korvauksia lopulta vain viidelle.

Lähteet: YLE Uutiset/ Ari Mölsä

Lue seuraavaksi