Mahla maustaa simat ja viinit

Vappusiman ehtii vielä tekemään mahlasta jos suuntaa koivupuun juurelle pikaisesti. Koivu tarjoaa herkkuaan anteliaasti kunnes se tarvitsee sitä silmujensa ravinnoksi. Keräyksen voi suorittaa monin tavoin, mutta esimerkiksi keräysastia, muoviletku ja pora ajavat asian. Omistajan lupa on myös syytä kysyä.

koivu
Mahla valuu koivuista muovipulloihin.
Mahlaa voi kerätä esimerkiksi muovipulloihin.Anneli Virtanen

Winnovan opettaja Pirjo Penkkimäki juoksuttaa mahlaa tottuneesti Ulvilan Kullaalla. Hänen mukaansa mahlaa käytetään vielä nykypäivänäkin runsaasti erityisesti vanhempien ihmisten keskuudessa. Mahlan uskotaan olevan hyvää ja terveellistä. Sitä käytetään niin sisäisesti kuin ulkoisestikin

- Mahlaa käytetään mm. siman ja viinin teossa pohja-aineena. Suomesta menee mahlaa myös Ranskan kosmetiikkateollisuuteen. Siitä tehdään siellä komeita salvoja.

Näin mahla juoksee

Penkkimäen mukaan mahla juoksee parhaiten tuuhealatvaisesta koivusta, jonka halkaisija on tyvessä noin 30 cm. Mahlaa saa juoksuttaa vain omasta puusta tai pyytämällä luvan puun omistajalta. Kun tarvikkeet ovat kunnossa, niin mahla juoksee itsekseen, Penkkimäki kertoo.

- Juoksuttamisessa tarvitaan hyvin huuhdeltu purkki, taipuisa elintarvikemuovia oleva letku sekä kymppimillin puuterä, eli sellainen joka iskee puuhun parhaiten. Poraa upotetaan puuhun noin neljä senttimetriä. Poraus tehdään aavistuksen yläviistoon, että mahlavesi ei jää reikään vaan se valuu luonnostaan ulos.

Mahla happanee nopeasti

Penkkimäen mukaan poraaminen kannattaa tehdä puun varjopuolella. Tämä siksi, että mahla pilaantuu herkästi.

- Se happanee joidenkin testien mukaan jopa kolme kertaa nopeammin kuin maito. Se on täysin puhdas tuote, kun se menee koivun solukossa ylöspäin. Mutta kun se saa happea niin siihen tulee bakteereita ja muita ja se on hyvin herkkää pahenemaan.

Paras paikka juoksuttamiselle olisikin Penkkimäen mukaan varjoisa paikka, jossa keräysastian saa lumikinokseen. Mahlan voi kerätä talteen aamulla, kun se on yön aikana valunut astiaan. Jos mahlaa ei käytä heti, kannattaa se pakastaa, Penkkimäki ohjeistaa.

Mahla on makeaa vettä

Penkkimäki kertoo, että mahlassa on 99 % vettä. Viimeinen prosentti muodostuu hiven- ja kivennäisaineista, joita koivu tarvitsee yhteyttämiseen.

- Siihen luonto on sen kehittänyt, mutta ihminen ottaa vähän välistä. Ja hyvältähän se mahla maistuu. Siinä on lievä makeus, mutta pääasiassa se maistuu raikkaalta ja puhtaalta lähdevedeltä.

Penkkimäki kertoo, että koivusta saa noin 15 litraa mahlaa vuorokaudessa. Juoksutuskausi kestää korkeintaan kuukauden ja hyvästä koivusta saa tuossa ajassa 200 litraa mahlaa.

Lähteet: YLE Satakunta