Kansanedustajalla on ulkonäköpaineita

Kansanedustaja Sinikka Hurskainen jätti eduskunnan taakseen 28 vuoden jälkeen. Hän kertoo kantaneensa eduskunnassa naisellista tyyliä koko edustajuutensa ajan. Nyt hän nauttii rennommasta elämästä ja aikoo pukeutua useammin farkkuihin.

viihde
Kansanedustaja Sinikka Hurskainen miehensä Sakari Lehmuskallion kanssaYLE

Kansanedustuslaitos on Suomen arvokkain paikka ja sitä pitää Sinikka Hurskaisen mukaan myös kunnioittaa pukeutumisella. Suomen eduskunnassa on melko tarkat pukeutumissäännöt, mutta Euroopan neuvostossa ne ovat vielä tarkemmat.

- Pari vuotta sitten siellä laitettiin eräs mieskansanedustaja ulos salista, koska hänellä oli puvuntakin alla t-paita, Hurskainen muistelee.

Asiallinen pukeutuminen tarkoittaa eduskunnassa naisilla jakkupukua ja miehillä pukua ja kravattia. Säännöt tosin ovat hieman muuttuneet vuosien varrella.

- 28 vuotta sitten, kun menin eduskuntaan, naisella ei saanut olla housuja vaan piti olla hame. Nyt tilanne on vähän eri, Hurskainen kertoo.

Uskottavuutta pukeutumisella

Hurskaisen mielestä uusien kansanedustajien kannattaa noudattaa eduskunnan pukeutumiskoodeja antaakseen itsestään ammattimaisen kuvan. Farkut ja t-paidat eivät kuulu eduskuntaan, kuten eivät myöskään liian lyhyet hameet.

- Jos helma ulottuu ihan reiden yläosaan, niin ehkä se ei kuulu eduskuntaan, mutta jokainen tietysti päättää omasta pukeutumisestaan, Hurskainen sanoo.

Lapsesta lähtien tyylikäs

Sinikka Hurskaisen löysi täydestä istuntosalista useimmiten helposti, sillä hänellä oli usein päällään kirkkaanpunaisia vaatteita.

- Itseasiassa pinkki on lempivärini, mutta minä pidän kaikista kirkkaista väreistä. Vaalien aikaan käytin punaista taktisesti, jotta erotuin joukosta paremmin, mutta muuten en kyllä ajatellut asiaa.

Hurskaisen tyylikäs pukeutuminen juontaa juurensa jo lapsuuteen. Hänen äitinsä teki itse vaatteita ja puki hänet jo lapsena kauniisin vaatteisiin.

Tylytystä itsenäisyyspäivän puvusta

Itsenäisyyspäivän vastaanotolle pukeutuminen oli Hurskaisen mukaan pääasiassa hauskaa. Muutamina vuosina puvun hankkiminen tosin jäi työkiireiden vuoksi viimetinkaan, mutta koskaan hän ei kokenut suurta painetta riittävän tyylikkään puvun löytämisestä.

Kaksi kertaa hän on saanut myös kritiikkiä juhlapuvuistaan. Ensimmäisistä haukuista hän on samaa mieltä, sillä puvun valinta oli hänen omastakin mielestään huono.

- Toisella kerralla, tässä muutama vuosi sitten, hämmästyin kyllä palautteesta, koska puku oli Pariisista hankittua designia ja itseasiassa koko 28-vuotisen urani kallein, Hurskainen sanoo.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala