Merilinnut levittäytyvät sisämaahan

Meriharakasta on tulossa Vanajanselän rantojen elinvoimainen koristelija. Viime aikojen merilintutulokkaita ovat Kanta-Hämeessä myös merimetso ja jo pari kertaa pesinyt merikotka. Lintumaailman sensaatio oli toissavuonna harvoin sisämaassa tavattu räyskä. Lintuharrastajat seuraavat merimetsonuorukaisten sisämaaliikkeitä jo tarkasti.

luonto
YLE

Kanta-Häme on saanut jatkuvasti uusia lintutulokkaita. Esimerkiksi Vanajanselällä tavataan jo vahvasti mielenkiintoista merilinnustoa. Yksi pysyvästi järvelle asettaututuneista on meriharakka. Merikotka on pesinyt Vanajan maisemissa jo peräti kahtena vuonna ja merihanhi tehnyt pesimäkokeiluja.

Tulokaslintujen leviämistä selitetään populaatiopaineilla. Ensimmäiset kokeilijat ovat yleensä nuoria lintuja.

Toissakesänä Vanajanselällä pesi jopa räyskä, mikä merikotkan pesinnän ohella voidaan laskea todelliseksi sensaatioksi. Räyskä pesii pohjoisista sisämaista vain Laatokalla ja Ruotsin isoilla järvillä.

- Räyskän löytyminen oli lintuharrastusmielessä shokki, erikoinen ja arvaamaton tapahtuma. Koskaan ei voi tietää mitä saarista voi löytyä, sanoo Jouko Astor, aktiivinen lintuharrastaja ja lokkitutkija.

Viime vuosien sensaatio merikotka on pesinyt jo kahtena vuotena Vanajanselän ja Hauhon selkien välissä. Merikotka onkin uljas näky saalistusretkellä Vanajaselällä.

- Siivet näyttää kauempaa kuin kaksi isoa rukkasta tulee ja lentää, kuvailee Jouko Astor.

Toistaiseksi merikotkasta ei ole ollut muulle linnustolle haittaa.

- Jyrsijöitä ja kalaa tuntuu riittävän. Oli vähän huolta, että alkaako kotka napsia pesiltä silkkiuikkuja ja lokkeja, mutta merkkejä siitä ei ole.

Mökkiläisten riesa

- Meriharakka on tavattoman hieno ja koristeellinen lintu. Siitä tulee meille elinvoimainen rantojen koristelija. Mökkiläiset saattavat hermostua poikasaikaan, sillä harakka piipittää kovaäänisesti, mutta ei sitä häiriötä monta viikkoa kestä, lohduttaa Jouko Astor.

Hämäläismaisemissa on nähty viime aikoina myös merimetsoja. Vanajanselällä riittäisi herkkuruokaa kuten särkikalaa ja sulkavaa.

- Luonnossa tapahtuu se, mikä tapahtua pitää. Tähän saakka merimetsot ovat olleet nuoria, toisella kalenterivuodella, suliltaan ruskehtavia, mutta jo viime kesänä nähtiin yksi juhlapukuinen. Ei se tarvitse kuin yhden pesimäparin.

Myös tappioita sisämaan tulokaslajeissa on sattunut. Suurin tappio oli punajalkaviklokannan taantuminen. Tämä tyypillinen ulkosaariston lintu levittäytyi Vanajan reitin alueelle vielä 90-luvun alkuun saakka.

- Rantoja ei enää leikattu ja ne kasvoivat umpeen, joten punajalkaviklo taantui usean vuoden jälkeen Hämeessä täysin.

Lähteet: YLE Häme / Maarit Piri-Lahti