Gorillat muistuttivat tisseistä ja tasa-arvosta

Tampereen Työwäenmuseo Werstaalla kaikuivat tiistaiaamuna aplodit, kun esiin asteli kaksi naista tummissa puvuissa ja gorillanaamioissa. Guerilla Girls -kaksikon Frida Kahlo ja Käthe Kollwitz luennoivat yleisölle tasa-arvosta taidemaailmassa, jossa isoimmat tuet virtaavat yhä miestaiteilijoille.

kulttuuri
Guerrilla Girlsien nimikirjoitus vieraskirjassa
Guerrilla Girls käyttää esiintyessään aina pseudonyymejä. Niinpä Ikuisen Gallerian vieraskirjaan piirrettiin nimet Frida Kahlo ja Käthe Kollwitz.YLE / Antti Eintola
Guerrilla Girls
Kuvaus ja leikkaus: YLE / Antti Eintola

Yhdysvaltalaisen feministikaksikon missio on tehdä taidemaailmata niin gallerioiden, tukien kuin vaikkapa markkinoinninkin puolesta tasa-arvoinen paikka. Korjattavia epäkohtia riittää myös Suomessa, gorillat huomauttivat.

- Vaikka täällä on enemmän valtion tukemaa taidetta kuin USA:ssa, käytetään miesten tekemään taiteeseen enemmän rahaa kuin naistaiteilijoiden tukemiseen.

Valtiota kannattaa painostaa näkyvästi, kehottivat naiset naamioiden takaa.

- Tasa-arvon puolesta voi verkostoitua, suunnitella ja toteuttaa erilaisia tempauksia, tutkia tilastoja ja julkaista niitä. Tilastot ovat erityisen tehokas painostuskeino, koska epätasa-arvoisten tilastojen julkaiseminen on valtiolle noloa.

Tissit tapetille

Gorillasiskosten vierailu Tampereella on osa Sissit, tissit ja tasa-arvo -tapahtumakokonaisuutta. Tapahtumaan kuuluu myös paneelikeskustelu Kriittinen rintamalinja. Paneelissa keskusteluttavat naisen rinnat ja niiden näkyminen taiteessa, mediassa ja vallankäytössä.

- Rinnat ja ruumis yleensä ovat hyvin poliittinen asia. Rinnat ovat joka puolella, mutta niistä ei oikein puhuta, aihetta ei avata. Halusimme nyt tuoda tissikeskustelun julkiseksi, selventää paneelikeskustelun vetäjä Aino Suonio.

Rinnat näkyvät mediassa monella tapaa ja niihin sisältyy paljon valtaa.

- Rinnoilla itsellään on valtaa ja rintoihin myös kohdistetaan valtaa. Rintoja voidaan suurentaa, pienentää tai jopa poistaa. Nainen voi saada rinnoilla seksuaalista valtaa, mutta toisaalta tulee muistaa myös se voimakas vallankäyttö, joka kohdistuu naisen rintoihin.

Guerrilla Girls vierailee tiistaina Tampereella ja keskiviikkona Helsingissä.

Lähteet: YLE Tampere