Lintsin kesään luvassa hurjaa kieputusta

Linnanmäki avaa porttinsa jälleen vappuaattona ja luvassa on niin hurjaa vauhtia kuin tervantuoksuista juhlahumuakin. Uutuuslaite Ukko avataan yleisölle toukokuun lopussa ja yleisön suursuosikki Vuoristorata viettää heinäkuussa kuusikymppisiään. 4D -teatterissa on luvassa merirosvoseikkailu ja pelirintamalla jyrää Kinect.

Kuva: YLE / Miia Krause

Talven mittaan Helsingin kaupunkikuvassa Alppilan suunnalla on tapahtunut melkoinen muutos, kun Linnanmäelle on kohonnut vuoden odotetuin, yli 50 metrin korkeuteen kohoava Ukko. Laite kiitää yli sadan kilometrin tuntivauhtia ja samalla kieputtaa matkustajia ylösalaisin.

-Rakennustyöt alkoivat jo viime syksynä ja yhteensä kiveä on kuskattu täältä pois toista sataa kuorma-autollista, kertoo Linnanmäen toimitusjohtaja Risto Räikkönen. Myös neuvottelut kaupungin kanssa ottivat aikansa. Laitteen sijoittamisen kanssa piti olla tarkkana, ettei se häiritsisi arkkitehtonisesti arvokkaiden rakennusten kuten Kulttuuritalon silhuettia.

Nyt kaikki alkaa olla Ukon suhteen kuitenkin valmista; viimeiset koeajot ovat käynnissä ja se avataan yleisölle Linnanmäen syntymäpäivänä 27. toukokuuta.

- Itse olen ottanut laitteella Saksassa viisi kierrosta putkeen ja meno oli huimaa, lounas pysyi kuitenkin sisällä. Mitä hurjempi kyyti, sen parempi, luonnehtii Räikkönen omia mieltymyksiään.

Vedenneitojen paluuta ei luvassa

Linnanmäen ehdoton suosikki kautta vuosien on ollut Vuoristorata. Vanha Rouva viettää 13.7 kuusikymppisiään ja on edelleen yksi alueen vetonauloista. Vuoristorata on maailmanlaajuisestikin harvinaisuus tervantuoksuisine rakenteineen ja jarrumiehineen.

Monet muistelevat kaiholla myös jo Lintsiltä kadonneita vedenneitoja, joita sai pommittaa telineiltä alas palloilla. Tasa-arvon nimissä 1970-luvulla telineille nousi myös uima-asuisia miehiä. Paluuta näille ei kuitenkaan ole luvassa, sanoo Räikkönen.

-Etenkin jo teini-iän kauemmin sitten ohittanut kansa muistaa vedenneidot ja -miehet hyvin ja niitä kaipaillaan takaisin aina tasaisin väliajoin. Olemme pohtineet asiaa täällä aina välilä, mutta aika aikaansa kutakin, eiköhän se ole jo ajanut tuon ohi!

Vanhat laitteet kiertävät maailmaa

Linnanmäeltä myös poistuu laitteita tasaisin väliajoin, enää on turha haikailla esimerkiksi Enterprisen tai Cortina Jetin perään.

-Usein vähän ilkeästikin kuulee sanottavan, että Lintsin vanhat laitteet haudataan uudestaan maalattuina Tykkimäkeen, mutta kyllä niitä kierrätetään ihan ympäri maailmaa, sanoo Räikkönen

- 90-luvulla meillä oli täällä esimerkiksi laite nimeltä Bumerangi ja aloin seurata sen vaiheita. Täältä se matkasi Etelä-Amerikkaan, sen jälkeen löysin sen Siperiasta ja viimeksi kun kuulin siitä se oli jossain päin Kreikkaa, hän nauraa. Kyllä näille aina hyvät jälkimarkkinat löytyy!