1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Ohjelmistoyrittäjät: Nokian vähennykset helpottavat työvoimapulaa

Ohjelmistoalan yrittäjät pitävät Nokian väenvähennyksiä hyvänä uutisena. Yrittäjät uskovat, että alan työvoimapula helpottuu. Historiallisen suuret väenvähennykset voivat vetää Suomeen työvoiman perässä myös lisää ulkomaisia yrityksiä.

Nokia ilmoitti eilen aikovansa vähentää Suomesta 1 400 työntekijää ja lisäksi ulkoistavansa noin 1 500 työntekijää Accenturen palvelukseen.

Toimitusjohtaja Jaakko Salminen Ohjelmistoyrittäjät ry:stä sanoo, että uutinen on ohjelmistoalalle pääasiassa myönteinen.

- Meillä on tarvetta lisähenkilöstölle, ja tässä tulee piristysruiske, Salminen sanoo.

Insinöörijärjestön puheet olivat sen sijaan kuin eri planeetalta.

- Järkytys oli suuri, siis 1400 on valtava luku, historiallinen. Valkokaulustyöntekijöitä ei ole koskaan ollut irtisanomisen kohteena näin paljoa, sanoo puheenjohtaja Pertti Porokari Uudesta insinööriliitosta.

Porokari toivoo, että ihmisten työuriin ei tulisi katkosta, vaan yrityksestä toiseen pystyttäisiin vaihtamaan joustavasti. Hänen mukaansa entisten nokialaisten työllistymiseen vaikuttaa myös se, tulevatko irtisanomiset rysäyksessä.

- Pääkaupunkiseudulla työllistyminen on tietysti helpompaa, mutta Oulussa on varmasti jo huomattavasti haasteellisempaa, Porokari sanoo.

Ohjelmistoyrittäjien Salmisen mukaan näkyvissä on jo merkkejä siitä, että Nokialta lähtijät ovat perustamassa uusia yrityksiä.

Työvoima voi houkuttaa Suomeen myös lisää kansainvälisiä yrityksiä. Ja työvoimaa lienee tarjolla, sillä yksi arvio on, että Nokian alihankkijat ilmoittavat vielä yhtä suurista vähennyksistä kuin Nokia eilen.