1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Puoluejohtajat odottivat synkempiä Nokia-uutisia

Jyrki Kataisen mukaan Nokian irtisanomiset ovat merkki siitä, että Suomen kilpailukykyyn on kiinnitettävä huomiota. Timo Soini vaatii eduskunnalta toimenpiteitä. Jutta Urpilaisen mukaan irtisanomispaikkakuntien tukitarve tulee arvioida. Kaikki kolme ovat helpottuneita siitä, että irtisanottujen lukumäärä oli alkuvuonna ennakoitua pienempi.

Jyrki Katainen.
Karuista uutisista huolimatta Nokian vähennystarve oli pelättyä pienempi - myös hallitustunnusteluihin osallistuvien puolueiden puheenjohtajille.

- Jos jotakin hyvää tästä hakee, niin tietysti se, että yhtään toimipistettä Suomessa ei lopeteta. Suuri osa Nokian palkkalistoilta pois jäävistä löytävät kuitenkin uuden työpaikan. Toivon mukaan tämä ratkaisu vahvistaa Nokian tulevaisuuden edellytyksiä, Jyrki Katainen sanoo.

Myös Timo Soini oli odottanut synkempiä uutisia.

- Kysymys on ammattitaitoisesta ja osaavasta väestä, joten tässä sinänsä ikävässä kriisissä voi piillä uuden kasvun siemen, Soini sanoo.

Jutta Urpilainen oli tyytyväinen siihen, että irtisanomiset eivät sulje Nokian toimipisteitä.

- Se oli minusta tärkeä ja hyvä päätös, että toiminta tulee jokaisella paikkakunnalla Suomessa tulee Nokian osalta toiminta jatkumaan, Urpilainen sanoo.

Valtion rooli on vielä epäselvä

Katainen ymmärtää työpaikkansa menettäneiden huolen. Hänen mukaansa Nokia kantaa yhteiskuntavastuuta monella tavalla, muun muassa auttamalla työntekijöitä uudelleensijoittumisessa ja tarjoamalla uutta kumppania, jonne työntekijät voivat siirtyä.

- Katsotaan, mitä valtio voi tehdä, mutta yhtiö on nyt ensisijainen toimija, Katainen sanoo.

Jyrki Kataisen mukaan valtion mahdollisia tukitoimia on syytä harkita vasta sitten, kun neuvotteluiden lopputulos selviää. Soini on Kataista hanakampi tarjoamaan valtion tukitoimia. Hänen mukaansa eduskunnan on reagoitava heti.

- Toimitusministeristö voi aloittaa ja sen jälkeen uusi hallitus jatkaa. Tämä on koko Suomen ja eduskunnan asia. Nyt sitten voimakkaat toimenpiteet työ- ja elinkeinoministeriön ja Nokian kautta. Haetaan töitä niille, jotka joutuvat lähtemään, Soini sanoo.

Jutta Urpilaisen mukaan mahdolliset tukitoimet riippuvat siitä, miten irtisanomiset jakautuvat eri paikkakuntien välille.

- Sitten kun tietoa on enemmän, joudumme arvioimaan mahdollisia rakennemuutospaikkakuntien tukemisia, Urpilainen toteaa.

Kataisen mukaan valtiovallan on tulevalla vaalikaudella kiinnitettävä huomiota siihen, että Suomi säilyy yritysten kannalta houkuttelevana kohteena.

- Suuri kysymys on juuri se, että onko Suomi sellainen maa, jonne tulee investointeja ja jossa yritykset voivat ja haluavat kasvaa. Nyt ei pidä toimia pelkästään yhden yhtiön vaan koko Suomen yrittäjyyden ja talouskasvun ehdoilla, Katainen sanoo.