1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Nokia vähentää Suomessa 1 400 - ulkoistaa 1 500

Nokia aikoo vähentää Suomesta 1 400 työntekijää. Maailmanlaajuisesti yhtiö vähentää 4 000 työntekijää. Lisäksi Nokian Symbian-ohjelmistokehitystoiminnot ja niiden noin 3 000 työntekijää siirtyvät Accenturen palvelukseen, heistä noin 1 500 Suomessa.

Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop, varamarkkinointijohtaja Niklas Savander sekä viestintäjohtaja Marianne Holmlund vastasivat lehdistön kysymyksiin tiedotustilaisuudessa. Kuva: Yle

Microsoft-yhteistyön seurauksena vähennettävien luku on pienempi kuin aiemmin oli ennustettu.

Suunnitellut vähennykset kohdistuvat Suomen lisäksi etenkin Britanniaan ja Tanskaan. Yhtiö on aloittanut keskustelut henkilöstön edustajien kanssa kunkin maan lainsäädännön mukaisesti.

Kaikki vähennysten piirissä olevat työntekijät voivat pysyä Nokian palkkalistoilla vuoden 2011 loppuun saakka. Vähennykset on tarkoitus toteuttaa vaiheittain vuoden 2012 loppuun mennessä.

Nokia aikoo myös keskittää tutkimus- ja tuotekehitystoimintojaan, minkä seurauksena joitakin toimipaikkoja laajennetaan ja joitakin supistetaan tai suljetaan. Suomessa Nokia ei suunnittele toimipaikkojen sulkemista. Ennen vähennyksiä Nokialla on Suomessa noin 13 000 työntekijää.

Tanskassa Nokia vähentää noin 950 työpaikkaa, kertovat tanskalaiset tiedotusvälineet. Kööpenhaminan tutkimus- ja kehitysyksikkö aiotaan ajaa alas ensi vuoden loppuun mennessä. Britannian yksiköistä työpaikkoja lähtee noin 700, kertoo BBC.

Toimintakustannuksia alas

Suunnitellut toimenpiteet ovat osa Nokian viime viikolla ilmoittamaa tavoitetta alentaa toimintakustannuksia. Tarkoituksena on pienentää Devices & Services -ryhmän toimintakuluja miljardi euroa vuonna 2013 verrattuna vuoteen 2010.

Nokia pyrkii rakentamaan Nokian Windows Phone -alustaan perustuvien älypuhelinten tuotteistamiskapasiteettiaan sekä kehittää yhtiön laajaa matkapuhelin- ja palveluvalikoimaa.

- Meillä on nyt selkeä suunta, ja keskitymme johtajuuden tavoittelemiseen ja säilyttämiseen läpi tuoteportfoliomme, sanoi Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop.

- Tämä kuitenkin tarkoittaa myös henkilöstövähennyksiä. Tämä on vaikea tilanne. Pyrimme nyt yhdessä työntekijöiden ja kumppaneidemme kanssa löytämään pitkän tähtäimen työllistymismahdollisuuksia osaavalle henkilöstöllemme.

Tukiohjelma käyntiin

Nokia käynnistää laajan ohjelman tukeakseen muutosten piirissä olevia työntekijöitä ja yhteisöjä. Tukiohjelmaa johdetaan kussakin maassa paikallisten yhteistyökumppaneiden ja sidosryhmien kanssa Nokian johdon tuella.

- Tarjoamme vähennysten kohteena olevalle henkilöstölle lukuisia vaihtoehtoja kuten uudelleentyöllistymistukea ja koulutusta, minkä lisäksi investoimme innovaatioiden tukemiseen, Stephen Elop sanoi.