1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus: Lääkkeet usein lonkkamurtuman taustalla

Merkittävä osa lonkkamurtuman saaneista käyttää lääkkeitä, joiden tiedetään lisäävän kaatuilua, ilmenee ruotsalaistutkimuksesta. Tutkituista lähes 70 prosenttia oli ennen murtumaa käyttänyt kaatuilulle altistavaa lääkitystä.

terveys
Sairaanhoitaja annostelee lääkkeitä
YLE

Kaatuilulle altistaviksi tiedettyjä lääkityksiä ovat muun muassa masennus-, verenpaine- ja unilääkitykset.

Murtuman jälkeen näitä lääkityksiä söivät käytännössä kaikki. Eri lääkeryhmistä ainakin psyyken-, sydän- ja kipulääkitykset yleistyivät murtuman jälkeen. Odotetusti myös osteoporoosilääkitykset ja D-vitamiini- ja kalsiumkuurit yleistyivät.

Lääkitykset kasautuivat niin, että yli viittä lääkettä ja jopa yli kymmentä lääkettä syövien määrä kasvoi yli kolmanneksen.

Ruotsalaiset selvittivät kahdentuhannen vuonna 2006 lonkkamurtuman saaneen lääkitykset puoli vuotta ennen ja jälkeen murtuman.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä.

Iäkkäillä monen lääkkeen yhtäaikainen käyttö on ongelma, koska lääkkeiden määrän kasvaessa myös erilaisten yhteisvaikutusten ja haittavaikutusten todennäköisyys kasvaa. Monilääkitys altistaa esimerkiksi kaatuilulle ja sitä kautta luunmurtumille.

Suomessa kotonaan asuvat iäkkäät käyttävät keskimäärin 4-5 lääkettä ja laitoshoidossa olevat 8-10 eri lääkettä. Erityisesti iäkkäiden psyykenlääkitykset ovat Suomessa yleisiä.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi