Spermapula ajaa tilaamaan tavaraa ulkomailta

Sukusolujen luovuttajia kaivataan kipeästi. Etenkin spermanluovuttajista on koko maassa huutava pula. Keski-Suomessa luovutussoluhoitoja tarvitsevat joka vuosi kymmenet ihmiset, mutta luovuttajia on vain yksittäisiä.

Luovutetut sukusolut
Kuva siittiöistä mikroskoopin kautta.
Yle

Osa hoitoihin käytetystä spermasta joudutaan tilaamaan ulkomailta, muun muassa Tanskasta. Suomalaisiakin luovuttajia toki on, eräs heistä kertoo YLE:n Suomi Express (siirryt toiseen palveluun) -ohjelmassa näin:

- Sanotaan, että verenluovutuksessa jokainen on tärkeä, tottakai. Mutta verenluovuttajia on paljon, ja sukusolujen luovuttajia - ja ilmeisesti nimenomaan miehiä - on voisiko sanoa luvattoman vähän. Että jos minun sukusoluillani voidaan auttaa viitta perhettä, ja jonossa on kymmeniä ellei satoja jokaisessa kaupungissa, niin minä haluan auttaa niitä pariskuntia, joissa on isä ja äiti ja joilla ei ole ollut mahdollisuutta saada lasta, sanoo sukusolujaan luovuttanut Esa.

Sukusolujen luovutus onkin hyväntekeväisyyttä, vain matkakulut korvataan. Mies voi luovuttaa sukusoluja 45-vuoden ikään saakka, ja nainen 35-vuotiaaksi.Luovutetusta solusta mahdollisesti syntyvällä lapsella on täysi-ikäiseksi tultuaan oikeus tietää biologinen isänsä, mutta hän ei esimerkiksi voi vaatia tapaamista.

Jos siittiöitä haluaa luovuttaa, ensimmäinen askel on ottaa yhteyttä lähimpään väestöliiton klinikkaan.

Lähteet: YLE Keski-Suomi