Kiistelty stevia on supermakea

Jo Paraguayn intiaanit löysivät aikoinaan makean luonnonkasvin, jota he keksivät käyttää maten eli teehaudukkeen makeuttamiseen ja lääkerohtoihin. Sittemmin kaloriton sokerinkorvike on löytänyt tiensä moniin maihin ja esimerkiksi laihduttajien ruokapöytiin. Stevian myyminen elintarvikkeena on kuitenkin monissa maissa, Suomi mukaan lukien, vielä kielletty.

Kotimaa
Stevia kasvaa kotioloissakin.
Stevia kasvaa kotioloissakin.Flickr.com: hardworkinghippy

Makealehti, hunajalehti, sokerilehti - stevialla on monta nimeä. Kyseessä on supermakeuttaja, joka on parhaimmillaan 300 kertaa tavallista valkoista sokeria makeampaa. Stevian lehtiä on käytetty jo muinaisina aikoina, mutta virallisesti se löydettiin 1900-luvun alussa.

Nykyisellään steviaa kasvatetaan noin kymmenessä maassa kuten Israelissa ja Etelä-Koreassa. Se on kielletty esimerkiksi EU:ssa, jossa sitä ei saa myydä elintarvikkeena.

Kiellettyä tai ei, silti steviaa käyttävät yhä useammat. Suomessa prosessi sen hyväksymiseksi elintarvikkeeksi on meneillään.

- EU ei ole vielä kelpuuttanut supermakeuttajaa rekisteröidyksi elintarvikkeeksi vaan vaatii lisätutkimuksia, kertoo Luonnonkeskus Oy:n Jukka-Pekka Lilja.

Hänen mukaansa stevian myyminen ei kuitenkaan ole kiellettyä. Sitä ei vain saa kaupitella elintarvikkeena tai makeutusaineena, vaikka moni käyttää sitä kyseiseen tarkoitukseen.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan stevia katsotaan EU:ssa uuselintarvikkeeksi, jolle ei ole toistaiseksi myönnetty uuselintarvikelupaa. Stevia sai komissiolta kielteisen päätöksen vuonna 2000. Sittemmin jätetyn uuden hakemuksen käsittely on kesken.

Steviasta eristetyille yhdisteille, steviosideille, edellytetään puolestaan EU:n lisäainelainsäädännön mukaista lupaa.

Monta muotoa

Stevia on kasvi, jota hyödynnetään monessa muodossa. Sitä voi käyttää kuivattuina lehtinä, ja toisaalta siitä voidaan teollisesti tehdä jauhetta, nestettä tai tabletteja.

Jukka-Pekka Liljan mukaan stevian makeudesta kertoo se, että jos esimerkiksi teehen laittaa normaalisti teelusikallisen sokeria, steviaa laitetaan nuppineulan pään verran.

- Jos laittaa teelusikallisen steviaa suuhun, siitä tulee voimakas, karvas jälkimaku. Sopivasti käytettynä siinä on pitkäkestoinen makea maku, joka muistuttaa valkoista sokeria.

Stevia-kasvi kasvaa myös kotioloissa, kun siihen vähän tutustuu, sanoo Jukka-Pekka Lilja.

Toistaiseksi supermakeuttajaa ei kuitenkaan Suomen oloissa makeutuskäyttöön myydä. EU nimittäin vaatii vielä lisätutkimuksia aineen turvallisuudesta, vaikka sitä monissa maissa jo käytetäänkin.

Steviaa voi kasvattaa myös itse. Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja Anu Ranta vinkkaa Pandan Polku - lehdessä (pdf) (siirryt toiseen palveluun) kokeilemaan kotikasvatusta hyöty-yrttitarhassa.

Lähteet: YLE Lahti