Pyhtää aikoo onnistua matkailukuntana

Pyhtää aloittaa uudelleen Munapirtin saaren kehittämissuunnitelmat. Edellinen yritys kaatui muun muassa kyläläisten vastustukseen, joten uusi projekti alkaakin yhteistyössä asukkaiden kanssa. Kunta tarvitsee matkailua tulevaisuudessa ja sillä on Munapirtin lisäksi muitakin suunnitelmia.

Pyhtää

Pyhtään elinkeinoelämä nojaa tällä hetkellä palveluihin ja kauppaan. Kunta on itse suurin työnantaja. Kuitenkin vain puolet pyhtääläisistä käy töissä kunnan rajojen sisäpuolella ja omavaraisuutta halutaan kasvattaa matkailun avulla.

- Matkailuelinkeino tulee olemaan entistä merkittävämmässä asemassa kuntien elinkeinoelämän suhteen. Pitäisimme myönteisenä, jos matkailun elinkeinohaara kehittyisi myös Pyhtäällä, toteaa vs. kunnanjohtaja Matti Rupponen.

Pyhtään valttikortti on kaunis Munapirtin saari. Kunta osti sieltä maata Fortumilta jo noin kymmenen vuotta sitten. Alueen kehittäminen ei ole kuitenkaan onnistunut odotetusti.

- Elinkeinohankkeet ovat hyvin sitkeitä liikkeelle polkaistavia. Ne vaativat melkoisesti rahoitusta ja idearikasta yrittäjää onnistuakseen. Nyt olemme ensimmäistä kertaa kunnan toimesta pyytäneet selvitystyöhön avustusta ja sitä myös saatu, Rupponen sanoo.

Virheistä haetaan oppia

Edellinen yritys muutama vuosi sitten kaatui muun muassa rahoitukseen ja kyläläisten vastustukseen. Nyt kunta on saanut selvitystyöhän EU:n maaseudun kehittämisrahaa ja uusi suunnittelu aloitetaan yhteistyöllä paikallisten kanssa.

- Olemme tulossa yhdessä konsulttiyrityksen kanssa tapaamaan Munapirtin kyläyhdistyksen väkeä. Tällaisia suuria hankkeita kun suunnitellaan, niin ensimmäinen reaktio on ”ei ainakaan minun pihalleni”. Varmasti voidaan oppia edellisestä projektista, analysoida sitä mikä siinä meni pieleen, kertoo Cursorin projektipäällikkö Taini Rajala.

Kunnan ja kehittämisyhtiön uusi hanke selvittää ensin, mitä munapirttiin voitaisiin tehdä, kyläläistenkin mielestä. Todennäköisesti suunta on luontomatkailussa.

- Täällä on upea merimiljöö, metsiä, polkuja, hiljaisuutta ja linnunlaulua. Se on varmasti matkailuvetovoima, Rajala tuumaa.

*Yksityiset hankkeet tavoitteen tukena *

Pyhtään suunnitelmat matkailun kasvattamiseksi eivät silti nojaa pelkästään Munapirttiin. Pyhtään kunta ja venäläisyritys allekirjoittavat tänään kauppakirjat noin kahden hehtaarin kokoisesta tontista, jolle yritys aikoo rakentaa vesiurheilukeskuksen.

Toinen vireillä oleva yksityinen hanke on noin kahden kilometrin mittainen hiihtoputki.

- Nämä ovat erittäin tärkeitä erityisesti sen takia, että kumpikaan ei ole sesonkiluonteista toimintaa, vaan ne pyörisivät ympärivuotisesti. Se on seudullisesti juuri sitä mitä tarvitaan ja halutaan. Molemmat vetäisivät käsittääkseni venäläisten lisäksi paikan päälle myös kotimaista matkailijaa, Rupponen sanoo.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Niklas Joki