Karjalan Maa haudattiin haikein mielin

Viimeinen keskustalainen maakuntalehti Karjalan Maa lakkaa ilmestymästä. Joensuussa julkaistu Karjalan Maa ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1918 ja se kilpaili ajoittain jopa Pohjois-Karjalan suurimman lehden asemasta. Viimeinen numero ilmestyi torstaina.

Kotimaa
Toimittajat haastattelevat Kauko Karttusta.
YLE / Riikka Heikkilä

Karjalan Maan viimeinen numero merkitsee loppua 93 vuotta kestäneelle tarinalle. Siihen nähden torstain lehden valmistelu sujui toimituksessa yllättävänkin arkisissa tunnelmissa.

- Tässä on oltu niin paljon työn touhussa, että tätä asiaa ei ole kovin paljon edes miettinyt. Mutta kyllä se varmaan haikea olo tulee jossain vaiheessa ja ehkä tyhjäkin olo, kun on näin pitkään töissä ollut, lähes 40 vuotta Karjalan Maassa työskennellyt toimitussihteeri Elina Kuivalainen sanoo.

Toimittajien keskuudessa arvuuteltiin, kuka saa jättää taittoon lehden historian viimeisen jutun. Toimittaja Heikki Ignatiuksen viimeiseksi aiheeksi valikoitui Karjalan Maan nuorten vaikuttajien foorumille antama lahjoitus; Tero Leinosen viimeinen on lehden pitkäaikaisen lukijan haastattelu.

Lähtölaskenta alkoi vuosia sitten

Karjalan Maa perustettiin vuonna 1917 ja ensimmäinen numero julkaistiin seuraavana vuonna nimellä Korpi-Jaakko. Nimi muutettiin nopeasti, ja lehti kulki Karjalan Maan nimellä loppuun saakka.

Keskustalainen Karjalan Maa kilpaili ajoittain jopa maakunnan suurimman sanomalehden asemasta Karjalaisen kanssa. Kilpailuasetelma kääntyi Karjalan Maan tappioksi lopullisesti 1980-luvulla, kun 7-päiväisen lehden toiminnasta tuli liian kallista.

2000-luvulla Karjalan Maa oli yhä riippuvaisempi keskustan lehdistötuesta. Päätoimittaja Pekka Puustinen kertoo, että vuoden 2008 laman jälkeen lehdet omat tulot kattoivat enää kolmanneksen menoista.

Vaalitulos olisi ollut musertava

Päätoimittaja Puustinen esitteli Karjalan Maan saattohoidon vaatimat toimenpiteet hallitukselle vuoden 2010 huhtikuussa. Vuodenvaihteessa kolme kertaa viikossa ilmestyvä lehti supistui yksipäiväiseksi ja henkilöstöä vähennettiin 11:stä viiteen.

Lopullinen isku Karjalan Maalle oli, kun keskusta päätti keskittää julkaisutukensa seuraavalla vaalikaudella yhteen verkkolehteen ja yhteen painettuun lehteen eli Suomenmaahan. Puustinen huomauttaa kuitenkin, että myös vaalitulos olisi ollut katastrofi lehdelle.

- Keskusta menettää vaalituloksen takia noin kolmanneksen viestintätuestaan, eli kolme kertaa sen summan, mikä on Karjalan Maan vuosittain saama osuus. Me olisimme pudonneet täysin tyhjän päälle, Puustinen sanoo.

Karjalan Maa oli viimeinen keskustan maakunnallinen äänenkannattaja. Sillä oli loppuaikoina viikoittain 10 000 — 15 000 lukijaa.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Veli-Pekka Hämäläinen