Fiskarsin asukasmäärä tuplaantuu

Raaseporin Fiskarsin asukasmäärä tuplaantuu uuden asemakaavan myötä. Ruukkikylään on tulossa muun muassa 140 uutta omakotitonttia. Asemakaava mahdollistaa myös majoitustilojen sekä parkkipaikkojen lisärakentamisen alueelle.

Fiskars Oyj Abp
Old Fiskars factory in Raseborg
Raaseporissa alkaa uudet yt-neuvottelut.YLE

Vuosien ajan valmisteltu Fiskarsin ruukkikylän uusi asemakaava on vihdoin valmis. Asemakaavan myötä kasvava tonttitarjonta mahdollistaa kylän asukasmäärän tuplaantumisen. Myös lisääntyvä parkkipaikka- ja majoituskapasiteetti on tarpeen varsinkin kesäisin.

- On vaan huomattu että tuli erittäin paljon pullonkauloja tässä matkailu- ja tapahtumapuolella, nyt on saatu uusia parkkipaikkaratkaisuja ja majoituskapasiteettia. Myös tonttitarjonta modernisoituu - nyt voidaan tarjota tämän päivän ihmisille sopivia tonttiratkaisuja, sanoo Fiskars-osakeyhtiön kiinteistöjohtaja Tomas Landers.

Tontteja sekä myyntiin että vuokralle

Uusia omakotitontteja tulee myyntiin ja vuokralle noin kymmenen tontin vuosivauhdilla eli sitä mukaa kun kunnallistekniikka etenee uusilla alueilla. Myyntitonttien hinta määräytyy kysynnän mukaan, sillä ne vaihtavat omistajaa tarjousten perusteella. Tällä hetkellä asunto- tai tonttitarjontaa ei alueella juuri ole, harmittelee Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunnan puheenjohtaja Kristian Saarikorpi.

- Kyllä täällä on kaikki talot omenavarastoja ja kanaloita myöten remontoitu ja otettu työtila- ja asuntokäyttöön. Kyllä uskon että tämän kaavan myötä tänne tunkua tulee olemaan yhä enemmän. Itsekin tiedän monia ihmisiä, jotka haluaisivat muuttaa tänne.

Tyyppitalo ja asuntomessut suunnitteilla

Fiskarsin kylän uusi asemakaava määrittelee paikoin varsin tiukasti uusien talojen rakennustavan. Alueelle onkin suunnitteilla oma, historialliseen ympäristöön sopiva talomalli. Ruukkikylän maista suurimman osan omistava Fiskars Oyj väläyttää myös asuntomessujen mahdollisuutta.

- Varmasti ei sitä isoa valtakunnallista, tai no okei, valtakunnallinen mutta jotain kestävään rakentamiseen liittyvää voitaisiin varmasti järjestää täällä. Tavallaan kuitenkin luodaan mahdollisuus rakentaa aikakauteen sopivaa ja samalla tähän historialliseen miljööseen sopivaa rakennusta, Tomas Landers kuvailee.

Lähteet: YLE Helsinki